Het eerste trimester van de zwangerschap

Ontwikkelingen en to-do's in week 1 t/m 12

Voorbereidingen in het eerste trimester van de zwangerschap

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Het eerste trimester (week 1 t/m week 12) in je zwangerschap is een spannende, omdat het geheel in het teken staat van jouw en je kindjes gezondheid. Veel voorbereidingen zijn logischerwijs daaraan verbonden.

Check, check, dubbelcheck

Vermoed je dat je zwanger bent? Vanaf 4 weken kun je met een zwangerschapstest controleren of je in verwachting bent. De meest gangbare testen meten de hoogte van het niveau van het zwangerschapshormoon hCG (Humaan choriongonadotrofine). Blijft je menstruatie uit en vermoed je dat je zwanger bent, maar geeft de test een negatief resultaat? Doe de test gerust nog een keer in week 5. Het kan zijn dat jouw hCG-niveau in week 4 onvoldoende werd opgepikt door de test.

De mijlpalen, uitdagingen & to-do’s van baby en mama in het eerste trimester

Zowel mama als baby hebben mooie mijlpalen te vieren en een lange to-do lijst af te werken. Er zijn ook uitdagingen. We hebben ze even voor je uitgesplitst voor die van mama en baby. We beginnen met die van de baby.

Voor jouw baby

Week 3 - 11

Week 3

Week 5

Week 7 - 10

Week 11

Eerste trimester mijlpalen

Je baby groeit spectaculair hard in het eerste trimester: van 15 mm cm naar 6,9 cm. Hij weegt bovendien tussen 25 en 30 gram.
In week 3 vindt de bevruchting plaats!
Het hartje en de bloedvaten leggen een verbinding.
Hoofd, schouders, knieën, teen, knieën, teen ♫. Het hoofdje begint zich duidelijk te vormen, net als de benen en armen. Een week later en het hoofdje wordt ronder, de vliezen tussen de vingers en tenen verdwijnen langzaam en een nekje verschijnt.
Je baby heeft nu officieel de foetus status bereikt.

To-do's van je baby

In twaalf weken 47 keer zo groot worden! Van een eicel die je niet met het blote oog kan zien naar de grootte van een mandarijntje of passievrucht groeien.
Na de bevruchting snel reizen naar de baarmoeder en zich daar nestelen.
Het hartje voor het eerst laten kloppen, ongeveer 65 slagen per minuut!
Van een boontje naar een soort kaboutertje ontwikkelen. De hersentjes en het gezichtje krijgen meer vorm. Aan het einde van de armpjes peddeltjes vormen die zullen uitgroeien in handjes met vingertjes. En vergeet de ellebogen niet, de armpjes krijgen een knikje.
Rode bloedcellen aanmaken in de lever.

Van jou als moeder

Het eerste trimester kan een hele tegenstrijdige periode zijn voor moeders in spé. Je gemoedstoestand kan omslaan van het voluit genieten van het vrolijke zwangerschapsnieuws naar onzekerheid over de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Tel daarbij de typische zwangerschapsklachten op die meestal vanaf week 6 opspelen.

Niet gek dus dat je graag wilt weten wat je kunt doen om je prille zwangerschap zo prettig mogelijk te laten verlopen. Wij helpen je graag door te delen wat de opvallendste eerste trimester mijlpalen, uitdagingen en handigste to-do’s voor mama’s-to-be zijn.

Week 4-5

Week 6 - 20

Week 6

Week 8 - 11

Week 11 - 12

Eerste trimester mijlpalen & uitdagingen

Het nieuws in week 4 of 5 dat je zwanger bent natuurlijk! Je wilt er waarschijnlijk alles over weten voor een soepele zwangerschap. Het eerste wat je gaat doen is stoppen met met bepaalde dingen. Dag sigaret, alcohol, rauwe vis, rood vlees, zachte eidooiers en ongepasteuriseerde zuivelproducten zoals rauwmelkse kaas.
Zwak, ziek en misselijk… Bij de meeste aanstaande moeders spelen de ergste zwangerschapskwalen op in week 6 en ebben ze weg tussen 16 en 20 weken. De klachten variëren van misselijkheid, vermoeidheid, buikkrampen, licht bloedverlies tot aan stemmingswisselingen.
Kennismaking en de eerste controle bij de verloskundige die jou gedurende je gehele zwangerschap begeleidt.
Je merkt je dat je ineens vaker moet plassen en dat je slechter slaapt. De zwangerschapshormonen hCG en progesteron beinvloeden deze veranderingen.
De eerste termijnecho is een combinatie van mijlpalen: je weet wanneer je uitgerekend bent, je hoort voor het eerst het hartje van je baby kloppen, je hoort of je één of meerdere baby’s verwacht, je hoort of je baby netjes in je baarmoeder is ingenesteld, en of er afwijkingen zijn
Onzekerheid over de gezondheid van je ongeboren baby kunnen aan je knagen. Lastig, maar heel normaal. De meeste zwangere vrouwen krijgen te maken met twijfels en onzekerheden. Als je meer wilt weten dan wat de echoscopist aan je heeft verteld, kun je vanaf week 11 of 12 ervoor kiezen om een prenatale test laten doen: een NIPT of een combinatietest. Hou er rekening mee dat deze testen niet alle onzekerheden kunnen wegnemen. Ze kunnen hopelijk wel bepaalde dingen uitsluiten. Vraag aan je verloskundige om advies of de testen voor jouw situatie van toegevoegde waarde zijn.
De aankondiging: vanaf week 12 mag de hele wereld weten dat je zwanger bent!

To-do's als moeder

Begin met het slikken van foliumzuur als je dat nog niet deed. Pas je voeding aan. Links kun je lezen wat je niet meer kunt eten en drinken. Als je medicatie hebt, check dan voor de zekerheid bij je huisarts of deze schadelijk kan zijn voor een zwangerschap en of het eventueel beter is om een alternatief te krijgen.
Eet gezond, rust voldoende uit en blijf regelmatig sporten. Als je last hebt van misselijkheid kun je dit verminderen door vaker kleine beetjes te eten. Sla crackers en broodstengels in en knabbel er regelmatig aan. Dit kan helpen bij je misselijkheid.
Check welke verloskundigen er bij jou in de buurt zijn. Maak een afspraak met een verloskundige(npraktijk).
Pas je drinkschema aan. Aan vaker plassen kun je niet zoveel doen, wel kun je de nachtelijke plaspauzes verminderen door voldoende te drinken vóór 20:00 uur of ruim 1 uur voordat je naar bed gaat niet meer te drinken. Train je lichaam te herkennen dat je gaat slapen met een vast slaapschema en routine. Probeer iedere dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Nu je toch een routine introduceert, is het goed om jezelf te laten wennen aan het slapen op je zij. Op je zij slapen zorgt voor een toename in bloedtoevoer naar je placenta waardoor meer voedingsstoffen en zuurstof je baby bereiken. Later in je zwangerschap wordt op je buik en rug liggen sowieso niet prettig meer.
Maak een afspraak voor de termijnecho bij je verloskundige, een echocentrum of het ziekenhuis ergens tussen de 8 en 14 weken. 11 weken is het meest ideale moment. Bereid je voor met vragen als je die hebt.
Zorg dat je verzekering op orde is. Ben je aanvullend verzekerd? Bel of chat met je zorgverzekeraar of lees in je zorgpolis of een combinatietest wordt vergoed. Een basisverzekering vergoedt de combinatietest als je een medische indicatie hebt, maar dit wordt afgetrokken van je eigen risico. De NIPT-test wordt deels gesubsidieerd, maar betaal je zelf zonder tussenkomst van je zorgverzekering. Is het november of december? Dan kun je overstappen naar een aanvullende zorgverzekering die een combinatietest in het volgende jaar vergoed.
App, bel, chat, stuur een kaartje of spreek af met vrienden en familie om ze het fijne nieuws te vertellen!

* Tip: voor meer informatie over foliumzuur kun je deze pagina bezoeken.

Het tweede trimester van jouw zwangerschap

Hoera! Het tweede trimester (week 13 t/m week 26) van de zwangerschap is voor veel aanstaande moeders de leukste. Lees wat er allemaal te wachten staat in deze periode.