Het tweede trimester van de zwangerschap

Ontwikkelingen en to-do's in week 13 t/m 26

Voorbereidingen in het tweede trimester van de zwangerschap

Hoera! Het tweede trimester (week 13 t/m week 26) van de zwangerschap is voor veel aanstaande moeders het leukste. Misschien vond je de eerste 12 weken zenuwslopend, omdat jullie het nog niet konden vertellen en niet wisten hoe jullie baby zich ontwikkelde. Nu ben je voorbij deze onzekere periode en mag de hele wereld weten dat jullie een kleintje verwachten.

Geniet van alle voorpret en voorbereidingen

De ergste fysieke ongemakken zoals vermoeidheid en misselijkheid zijn voor de meesten achter de rug. Je voelt je fitter, je buikje groeit mooi en je kunt je nu richten op leuke dingen zoals de babykamer, babykleertjes en de geboortekaartjes.

Omdat er zo ontzettend veel gebeurt in het tweede trimester, zijn wij er om je te helpen begrijpen hoe je baby zich ontwikkelt, wat dat voor jou en je partner betekent en wat jullie (voor elkaar) kunnen doen terwijl jullie genieten van alle voorpret en voorbereidingen op de komst van jullie kindje.

De gezonde to-do’s van baby en mama in het tweede trimester

Jullie hebben allebei een indrukwekkende to-do lijst en mooie mijlpalen te vieren. We hebben ze even voor je uitgesplitst voor die van mama en baby. Maar baby’s eerst, natuurlijk!

 Jouw baby

Het tweede trimester staat in het teken van verder groeien en de eerste voorbereidingen op het leven buiten de buik van mama. Je baby bereikt veel belangrijke mijlpalen.

Weken 13 - 26
Week 13
Week 14
Week 16
Week 20
Week 21
Week 22
Week 25

Tweede trimester mijlpalen

Een enorme groeispurt, zowel in lengte: van 6,9 cm naar 36,8 cm als in gewicht: van 32,5 gram naar 940 gram.
Vanaf week 13 kan hij of zij smaken onderscheiden.
De geslachtsdelen worden vanaf de buitenkant zichtbaar.
De huidlaag wordt dikker en je ziet de eerste contouren van nageltjes.
De eerste haartjes groeien, op het hoofd maar eigenlijk op het gehele lijfje. Er groeit ook waxlaagje op de huid. Dat is trouwens niet om de haartjes te verwijderen.
De vinger- en teennagels zijn zichtbaar. Ze zijn dan nog wel heel zacht en transparant.
Je kindje kan nu vruchtwater drinken waardoor hij gaat plassen. Ook is hij in staat zuig- en slikbewegingen te maken.
De omlijsting van zijn kijkers wordt compleet.
De zintuigen-uitbreiding: reuk, zicht en gehoor. De ogen kunnen open en staan nu naar voren.
Einsteinbrein: de hersenen pakken de regie. Met de nieuwe verbindingen kan je baby de oogleden knipperen en reageren op het geluid buiten de buik door te bewegen en te schoppen! Andere grote organen zoals longen en hart werken slimmer met behulp van de hersenen: het hart klopt regelmatiger en de longen zijn bijna klaar voor het leven buiten de buik door de aanmaak van surfactant.

To-do's van je baby

Vijf keer zo groot worden en 29 keer zo zwaar worden in 14 weken tijd!
Lekker proeven via het vruchtwater wat jij eet.
Voorbereiden op de gender reveal party bij de 20-weken echo: jongetje of meisje?
Het grootste orgaan van het lichaam door ontwikkelen: de huid.
Zich warm houden met zijn donslaagje (ook wel lanugo genoemd) en zijn huid beschermen met een olieachtig-laagje (vernix caseosa) in week 19 tegen de zuurtegraad van het vruchtwater.
De voedingsstof calcium gebruiken om de nagels te laten groeien.
Voorbereiden op het drinken van melk door te zuigen op zijn duim en vruchtwater te slikken.
Wenkbrauwen en wimpers laten groeien.
Alle zintuigen in actie laten komen: kijken, horen, ruiken en heel veel proeven!
De hersenen worden flink aan het werk gezet. Je baby oefent druk met het bewust knipperen van de ogen, het horen van geluiden en het bewegen van de ledematen. Op een minder bewust niveau zorgen de hersenen dat het hart van een onregelmatige naar een regelmatige klopstand gaat. Verder moet je baby surfactant voor de longen aanmaken. Dat is een substantie die voorkomt dat longen aan elkaar gaan plakken bij het in- en uitademen.

Voor jou als mama to-be

De leukste herinnering is waarschijnlijk het eerste contact dat je met je baby hebt in het tweede trimester. Verder is het heel natuurlijk als je nesteldrang voelt opkomen. Maak hier gebruik van en probeer zoveel mogelijk praktische zaken in dit trimester te regelen omdat je je nu het fitst voelt in je zwangerschap.

Week 13-26

Week 20

Week 23

Week 24-28

Tweede trimester mijlpalen

Groei, groei, groei. Niet alleen je baby groeit spectaculair, jij doet mee. Kijk er niet van op als je een halve kilo per week zwaarder wordt.
Je ziet en hoort je baby sterker en completer worden. Dit hele trimester groeit je baby in de warmte en veiligheid van je buik tot een bijna compleet mensje. Dat zie je terug op echo’s, hoor je op de hartmonitor (tussen 110 en 160 keer per minuut) bij de verloskundige en voel je aan zijn steeds krachtiger wordende bewegingen. Elk bezoekje aan je verloskundige lijkt een op zichzelf staande mijlpaal te zijn omdat je in zo'n korte tijd zoveel ontwikkelingen meekrijgt.
Meisje? Jongen? Het belangrijkste is natuurlijk dat de echoscopist bij de 20 weken echo checkt of je kindje zich goed ontwikkelt zonder afwijkingen. Maar als je het geslacht wilt weten, dan horen jullie dat ook tijdens de 20 weken echo.
Contact! Rond 23 weken heeft je baby zijn gehoor sterk ontwikkeld en vanaf 25 weken kan jij je baby voor het eerst voelen bewegen. Hij reageert met bewegingen op vertrouwde geluiden zoals je stem en die van je partner.
Uitslag van een glucose tolerantietest om te checken of je zwangerschapsdiabetes hebt. Dit wordt vaak ergens in je 24e tot 28e zwangerschapsweek aangevraagd door je verloskundige.

To-do's als moeder

Aankomen met een halve kilo per week is het streven. Dat komt neer op zo’n 7 kilo in het tweede trimester. Blijf goed voor jezelf zorgen en eet gezond.
Gezond en gevarieerd eten helpt je baby sterker te worden. Maak je je geen zorgen dat je bepaalde voedingsstoffen, vitamines of mineralen mist. Let in ieder geval op of je voldoende calcium en Vitamine D in de wintermaanden binnenkrijgt. Vul dit eventueel aan met supplementen en praat hierover met je verloskundige. Nu je baby ook in dit trimester zijn smaak ontwikkelt, is het bieden van verschillende smaken door gevarieerd te eten sowieso een goed idee.
Hoeft niet, maar kan leuk zijn: een gender reveal feestje organiseren. Is dit niet jullie ding? Vier dit leuke nieuws door na te denken over babynamen, een eerste setje babykleren te kopen en een geboortekaart uit te zoeken!
Versterk de band met je baby. Hij hoort vanaf week 23 je hart kloppen, je rommelende maag, maar ook je stem. Praat tegen hem, zing voor haar steeds dezelfde liedjes. Vanaf week 25 kun je echt contact leggen, want hij reageert door te bewegen op je stem.
Sommige vrouwen hebben een genetische aanleg voor zwangerschapsdiabetes. Er zijn twee dingen die helpen om de kans erop te verminderen. Beweeg voldoende en eet zo gezond mogelijk.

Lekker veel regelen in het tweede trimester

De heftigste kwaaltjes liggen achter je. Je voelt je fitter en energieker. Dat geeft jou ruimte om veel voorbereidingen te treffen en dingen te regelen voor de komst van je baby zodat de overgang zo soepel mogelijk verloopt en je tijd kan pakken om optimaal te genieten van de weg ernaartoe.

Juist in dit trimester kun je veel to-do’s verspreid over het tweede trimester regelen. Bekijk hier de complete zwangerschapschecklist.

Het derde trimester van jouw zwangerschap

Het is aftellen geblazen in het derde trimester van je zwangerschap. Wat gebeurt er allemaal en hoe zorg je ervoor dat je klaar bent voor de grote dag (of nacht)? Met onze handige to-do’s speciaal voor het derde trimester, bijvoorbeeld!