Babygyms: 5 redenen waarom je baby hier blij van wordt

Jouw baby wil meteen na de geboorte leren, ontdekken en groeien. Vanaf zijn derde maand kun je hem sneller op weg helpen met een babygym. Een babygym is een soort indoor babyspeeltuin met een speelboog die ontworpen is om je baby te stimuleren en te prikkelen.

Niet alleen je baby geniet daar heel erg van, jij als ouder ook: het is geweldig om hem aan te kunnen moedigen en kleine mijlpalen als het bewust pakken van de speeltjes te kunnen zien en vieren.

 

“Je baby leert en ontdekt al spelend in de babygym dat hij steeds meer kan.”

Babygyms bevorderen 5 ontwikkelingsgebieden   

Met een babygym train je de 5 belangrijke ontwikkelingsgebieden van jouw baby. Op lichamelijk vlak verbetert hij zijn zicht, zijn grove en fijne motoriek. Op mentaal vlak wordt hij bewust van oorzaak en gevolg effecten.  Al deze ontwikkelingen dragen positief bij aan zijn zelfvertrouwen. Lees hieronder meer over de 5 ontwikkelingsgebieden. 

 

Zicht

Je baby kan nog niet goed zien. Vanaf 6 à 8 maanden oud kan hij ongeveer 30 cm ver zien. Hij heeft moeite met het onderscheiden van de verschillende kleuren en diepte zien. Tot die leeftijd kun je daarom beter objecten niet verder dan 30 cm van zijn gezicht plaatsen.

Om de ontwikkeling van zijn zicht te helpen, houden babygyms in hun ontwerp rekening met de afstand van speeltjes. Ook gebruiken ze veel contrastrijke kleuren.

Spier- en grove motorische ontwikkeling

Veel babygyms worden inclusief een speelkleed geleverd. Zodra je je baby op het kleed onder de speelboog legt, begint hij instinctief te bewegen. Dat is een goede training voor zijn grove motoriek. In combinatie met de dagelijkse tummy time oefeningen, versterkt hij zijn nek-, rug-, arm- en buikspieren. Zo krijgt hij een goede basis voor het latere kruipen, recht overeind zitten en omrollen.

Hand-oog coördinatie en fijne motoriek

Als je baby op een gegeven moment door heeft dat, als hij de bungelende speeltjes raakt, ze gaan bewegen. Dit stimuleert hem naar de speeltjes te slaan en te schoppen. De volgende stap is dat hij ze wil aanraken, grijpen en vasthouden: het begin in de ontwikkeling van hand-oog coördinatie en fijne motoriek.

Oorzaak en gevolg

Rond 4 maanden oud beginnen baby’s diepte te zien. Rond dezelfde tijd merk je dat je baby dingen duwt en laat vallen. Ze raken bewust van oorzaak en gevolg effecten. In een babygym gaat jouw baby op een veilige plek op ontdekkingsreis en experimenteren met de speeltjes, texturen en geluiden om zich heen.

Zelfvertrouwen

Jouw baby leert en ontdekt al spelend in de babygym dat hij steeds meer kan. Hij laat een speeltje heen en weer bewegen, grijpt een speeltje vast en laat het geluid maken. Later kan hij zelfs grotere bewegingen maken en naar een speeltje toe rollen en pakken. Dat geeft een boost in zijn zelfvertrouwen!

Wat zijn de nadelen van een babygym?

Naast de vele voordelen, zijn er ook praktische redenen om geen babygym aan te schaffen. Een babygym neemt extra ruimte in beslag en je gebruikt hem slechts 4 maanden. Zodra je baby begint te kruipen en te staan, is een babygym niet meer uitdagend genoeg en kan het zelfs gevaarlijk zijn omdat hij het kan omtrekken.

Veel ouders zijn bovendien geen fan van hoe sommige babygyms er uitzien en zijn samengesteld. Ze zijn fel gekleurd met veel kunststof toepassingen. In onze selectie van babygyms hebben we daarom gekozen voor exemplaren die deze kritiekpunten hebben omgezet in betere ontwerpen.

De 4 beste babygyms

Ben je om en wil je een babygym kopen of krijgen als cadeau? Wij hebben 4 babygyms voor je geselecteerd op basis van reviews bij webshops en gewonnen awards. Zoals je van ons gewend bent, houden wij rekening met de verschillende lifestyles van ouders. De 4 beste babygyms zijn daarom sterk in uiteenlopende categorieën: best algemene, beste voor tummy time, meest compacte en beste premium en meest duurzame babygym.

Best algemene babygym
Tiny Love: Gymini Dynamic Meadow Days
Prijs: € 89,99
Review: ★★★★★
Plus: Verstelbaar voor meerdere uitdagingsniveaus, ruime speelmat. Ook leuk als je baby net kan zitten.
Min: Groot speelkleed
Beste Tummy Time babygym
Tiny Love: Magical Tales Gymini
Prijs: € 59,95
Review: ★★★★+
Plus: Hoge contrasten. Speeltjes kunnen op buikniveau opgehangen worden. Een ontwikkelingsgids is inbegrepen
Min: Vooral leuk voor de eerste maanden
Meest compacte babygym
Fisher Price: draagbare gym
Prijs: € 22,99
Review: ★★★
Plus: Opvouwbaar, licht en compact
Min: Het kleed is vrij smal - draaien wordt beperkt
Beste premium en meest duurzame babygym
Lovevery: The Play Gym
Prijs: € 155,-
Review: ★★★★★
Plus: Ontworpen met hulp van ontwikkelingspsychologen, inclusief speelgids met tips. Gemaakt van duurzame materialen. Gaat langer mee: de speelmat wordt een speeltent.
Min: Prijzig en minder geschikt voor kleinere ruimtes

Heel veel plezier met jullie babygym!

♫ Slaap kindje slaap ♫

Van al dat spelen wordt je baby vast heel moe. Waar gaat jouw baby zich nestelen? In een mooie wieg, een handige co-sleeper of een ledikant op groei? Lees meer over de verschillen, voor- en nadelen zodat jouw schone slaper fijn kan dromen in een knus en comfortabel bedje.