Het derde trimester van de zwangerschap

Ontwikkelingen en to-do's in week 27 t/m 40

Voorbereiden op de komst van je baby in het derde trimester

Het aftellen in het derde trimester (week 27 t/m week 40) van je zwangerschap is begonnen! Houd er rekening mee dat je baby niet op de uitgerekende datum arriveert. Slechts 4% bevalt op de uitgerekende datum. Logisch dat je permanent op stand-by staat in het derde trimester.

Pak voldoende rust, dat verdien je!

Vergeet niet te rusten tussen alle voorbereidingen en checks door. Of je ervoor kiest om tot 6 of 4 weken voor je uitgerekende datum te werken, het laatste trimester kan fysiek zwaar zijn. Je hebt recht op meer pauze van je werkgever – tot maximaal eenachtste van je normale werktijd. Bij een 8-urige werkdag betekent dit maximaal 1 uur extra pauze. Aarzel niet om hiervan gebruik te maken.

Rust zoveel mogelijk uit, doe gerust ‘s middags een dutje als dat kan. Vergeet niet dat je je voor een triathlon aan het voorbereiden bent. Je bent straks de hoofdbron van voedsel, zorg en liefde voor je uk. Voldoende slapen nu, helpt je bij de bevalling en daarna.

De ontwikkelingen & to-do’s van baby en mama in het derde trimester

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Dat klopt wel, je baby is in het derde trimester op zijn zwaarst! Dat maakt het voor jou ook zwaarder. Zwaarder worden is niet de enige mijlpaal of uitdaging. Lees verder.

Voor jouw baby

Nu je baby in het vorige trimester een compleet mini-mensje is geworden, gaat hij in het derde trimester goed zijn best te doen om aan te komen zodat hij kracht opbouwt voor de grote reis naar zijn nieuwe  wereld.

    Het gehele trimester
    Week 28
    Week 30 - 32
    Week 33 - 40

    Derde trimester mijlpalen

    Je baby wordt langer: van 36,8 cm naar gemiddeld 50 cm. En zwaarder: van 940 gram naar 3400 gram bij geboorte
    Bollere wangetjes, rondere billetjes en beentjes
    Sterke botten!
    Met huid en haar… Je baby krijgt hoofdhaar en zo’n twee weken later heeft je baby geen doorschijnende huid meer. Het dons (lanugo) en het waxlaagje (vernix) op de huid verdwijnen.
    De hersenen groeien hard en worden een geavanceerde verkeersregelaar voor allerlei nieuwe vaardigheden.
    De eerste poepjes (meconium) in de darmen.
    Ergens tussen de 33 en 36 weken vindt de grote draai plaats: hoofd naar beneden richting de exit.
    De geboorte! Ook voor je baby is het hard werken en een geweldige prestatie die wordt beloond met lekker knuffelen met mama en papa, ze goed bekijken en direct van de bron verse melk drinken.

    To-do's van je baby

    1,3 keer zo groot worden en 4 keer zo zwaar worden in 3 maanden tijd!
    Aankomen door vetreserves op te bouwen en oefenen met jezelf warm te houden
    Veel kraakbeen omzetten in bot.
    Een beetje haar op het hoofd groeien en toewerken naar het beroemde, zachte babyhuidje door het dons- en waxlaagje van de huid af te scheiden in het vruchtwater.
    De hersenen aan het werk zetten en oefenen met bijvoorbeeld het knipperen van de ogen, starten met dromen en je eigen lichaamstemperatuur reguleren.
    De spijsvertering langzaam opstarten.
    De grote uitbraak voorbereiden door je strategisch te positioneren richting de hoofduitgang.
    Alles uit de kast halen om mama te helpen bij de bevalling, bijvoorbeeld met de Spinale Galant Reflex en de Asymmetrische Tonische Nek Reflex zodat je je door het geboortekanaal wurmt.

    Voor jou als mama to-be

    Je hebt vast al veel nagedacht over wat je te wachten staat bij de bevalling en de geboorte. Tussen alle bedrijven door heb je ook het een en ander geregeld. Ben je niet iets vergeten? Wij helpen je graag met een geheugensteuntje en ook even stil te staan bij de mijlpalen en uitdagingen.

    Derde trimester mijlpalen & uitdagingen

    Je buik is op zijn grootst, misschien steekt je navel zelfs naar voren.
    De terugkeer van zwangerschapsklachten. Deze verschillen van persoon tot persoon. De meest voorkomende klachten zijn kortademigheid, bekkeninstabiliteit, spataderen, Braxton Hicks-oefenweeën en harde buiken, vocht vasthouden, lekkende borsten, urineverlies, slapeloosheid, onhandig- en vergeetachtigheid.
    Knagend gevoel. Ben ik er klaar voor?
    De eerste weeën of je vliezen breken. In 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën en in 10% met het breken van de vliezen.
    De geboorte! Je kunt je kindje vasthouden, bewonderen en in de ogen kijken. Gefeliciteerd!

    To-do's als moeder

    Zorg goed voor je buik met een buikband voor extra steun, smeer hem regelmatig in met crème of olie. Een voedingskussen kan helpen bij het slapen als je buik je een beetje in de weg zit. Wil je je mooie buik vastleggen? Overweeg een zwangerschapshoot of een Bellymask (een gipsafdruk van je buik).
    Pak voldoende rust met je benen omhoog, start met kegeloefeningen, schrijf dingen op en hou to-do lijstjes bij. Bij serieuze klachten is het belangrijk dat je je verloskundige hierover vertelt. Stel gerust veel vragen en deel je eventuele zorgen met je verloskundige.
    Je verloskundige en je zwangerschapscursussen helpen je om er fysiek en mentaal klaar voor te zijn. Op praktisch vlak helpen we jou met onze handige babyuitzetlijst en een checklist van zaken die je van te voren kunt regelen. Twee belangrijke dingen die nu in ieder geval cruciaal zijn, zijn je ziekenhuistas klaar te hebben en dat je hebt geoefend met het bevestigen van het autozitje.
    Het grote moment is gestart! Vanaf nu kan het nog even duren (4-18 uur) voordat je daadwerkelijk bevalt. Dit filmpje laat zien wat je kunt verwachten.
    Wees trots op jezelf, je hebt het supergoed gedaan. Geniet van jullie kindje!