Veilig spelen in de babybox

Je herkent het wel: een babybox prominent in de huiskamer bij nieuwbakken ouders. Het is lastig te missen. Is een babybox onvermijdelijk? Dat ligt eraan. Je levert veel leefruimte in, maar krijgt er ook iets voor terug. Een beetje tijd voor jezelf, bijvoorbeeld. De babybox zorgt ervoor dat je even je handen vrij hebt om iets te doen terwijl je baby veilig in de box ligt, zit of speelt. 

“Je handen even vrij met de box als veilig speelparadijs voor je baby.”

Waarom zou je een babybox kopen? 

Van alle babyuitzet producten is een babybox geen noodzakelijke. Als jullie kiezen voor een box, dan bieden jullie je baby een eigen, vertrouwde en veilige plek aan om zich te ontwikkelen en zelfstandig te leren spelen. Hoewel je je kindje niet alleen kan laten, heb je even je handen vrij om je eigen dingen te doen.  

Wij hadden er één in ons klein stadsappartement en dat beviel heel goed. Net na de geboorte vonden wij het gezellig om onze dochter dichtbij te hebben terwijl ze in haar babynestje in de box lag te slapen. Onze kraamverzorgster vertelde dat ze zo vertrouwd zou raken met de geluiden uit de huiskamer. Ook niet onbelangrijk: ze leerde sneller het verschil tussen dag en nacht kennen voor het zeer welkome doorslapen. Later gebruikte onze dochter de babybox om te spelen en als trainingstoestel om te leren staan. Toen ze eenmaal goed kon staan, keek ze graag mee vanuit de box als we kookten. Wij hadden overigens een verrijdbare babybox en dat werkte voor ons heel goed.

Hoe lang gebruik  je een babybox ?

Gemiddeld gebruiken de meeste ouders een box totdat hun baby ongeveer 18 maanden oud is. Is je kleintje een vroege klimmer?  Dan kan een box eerder gevaarlijk worden en minder lang dienst doen. Een babybox heb je trouwens niet vanaf dag één nodig als je geen hond of jonge kinderen hebt rondlopen. Tot de eerste 4 à 6 weken slaapt je baby zoveel,  een babynest op de bank of een draagdoek volstaan als extra hangplekken buiten zijn eigen wiegje of ledikant. Wel kan een box handig zijn als alternatief voor de vloer voor tummy time oefeningen. Schaf een box aan voor de veiligheid van je baby wanneer hij of zij kan (om)rollen (vanaf 3 maanden) en begint te tijgeren  of te kruipen (vanaf 7 maanden), maar je even je handen vrij wilt hebben. Grofweg kun je ervan uitgaan dat je een box minimaal een jaar en maximaal 18 maanden gebruikt. 

 

 

De voor- en nadelen van een babybox

Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet. Zo kun je bepalen of een box geschikt is voor jullie. 

 

Voordelen babybox +

Je kunt even je handen vrij hebben
Je pasgeboren baby kan in de box wennen aan de huiskamergeluiden
Je baby kan veilig tummy time en omroloefeningen doen
Je baby kan veilig spelen, evt buiten het bereik van huisdieren
Je baby kan in de box 'meedoen' zonder overprikkeld te raken

Nadelen babybox -

Het is een extra uitgave
De box bezet veel leefruimte in de huiskamer
Zelfs in een veilige box kun je je baby niet lang alleen laten
Niet iedereen vindt de box een fraaie aanvulling op het interieur
Niet alle baby's vinden de box een fijne plek

De beste en handigste babyboxen

Natuurlijk is er veel keus in babyboxen. We delen met jou welke wij de beste en handigste modellen vinden binnen een categorie. Er bestaan meerdere type modellen, dit zijn de meest voorkomende type boxen: 

  • Standaard box. Dit model is het handigst voor ouders met voldoende ruimte in de huiskamer. Je hebt daarnaast nog de keus in verschillende vormen (rond of zeshoekig !) en eventueel met een lade als opbergruimte. De meeste modellen hebben een verstelbare bodem die je in twee of meer standen kunt instellen. De hoge stand gebruik je als de baby alleen nog kan liggen en de lage stand zodra hij kan omrollen.
  • Box on wheels. De verrijdbare babybox is mobiel en is handig voor een woning met open ruimtes zonder tussendeuren en drempels. Je baby kan zo mee van de huiskamer, naar de keuken of de eetkamer zonder dat je hem steeds hoeft te tillen. Let op dat de remmen van goede kwaliteit zijn.  
  • Grondbox. Het idee van de grondbox (ook wel kruipbox) is dat je een ruimte in bijvoorbeeld de huiskamer kunt afzetten waarin je de baby kan laten spelen. Je kunt het ook buiten in de tuin gebruiken. De meeste grondboxen kun je ingeklapt opbergen en nemen zo minder ruimte in als je het niet gebruikt.  
  • Inklapbare box. Meestal schaffen ouders een inklapbare box (ook wel reisbox) aan voor op vakantie of logeerpartijen.

De top 3 standaardboxen, box on wheels en grondboxen hebben we voor je in overzichtelijke tabellen bij elkaar gezet zodat je ze goed kunt vergelijken.

 

Top 3 standaard babyboxen

Kies voor een standaardbox als je de babybox een volwaardig onderdeel van je interieur wilt laten zijn met een eigen vaste plek.  Een mooie box kan natuurlijk heel knus en gezellig staan en je hebt ook modellen met een lade voor extra opbergruimte. 

Foto

Prijs

Review

Beschrijving

Shop

Bopita Retro box

€ 149,-
★★★★★
Mooie kwaliteit babybox met een retro look. Ook beschikbaar in wit.

Europe Baby Mees Box

€ 258,-
Niet beschikbaar
Een mooie, stevige designbox met lade. In diverse kleuren.

Bopita Home Box

€ 259,-
★★★★★
Deze leuke box is ook een speelhuisje, kan zo langer mee. Wit ook mogelijk.

Top 3 box on wheels

Kies voor een box met wielen als je flexibiliteit belangrijk vindt en je je baby in de box dichtbij je in de buurt wilt hebben, terwijl je tegelijkertijd je handen vrij wilt hebben. 

Foto

Prijs

Review

Beschrijving

Shop

Kidsriver Arike II Box

€ 79,95
★★★★★
Een compacte, aantrekkelijk geprijsde box. Ook in wit verkrijgbaar

Inklapbare box Hugo

€ 99,99
★★★★+
Een multifunctionele, betaalbare box: verrijdbaar en inklapbaar.

Bopita Rondo Box

€ 289,-
★★★★★
Een ronde, stevige verrijdbare box. Ook in wit verkrijgbaar.

Top 3 grondboxen (kruipboxen)

Kies voor een grondbox als je niet permanent een babybox in de kamer wilt hebben staan en de vrijheid wilt hebben om het op te kunnen bergen als hij niet gebruikt wordt. Als je een tuin hebt, kun je een grondbox ook buiten gebruiken. 

Foto

Prijs

Review

Beschrijving

Shop

Babydan Park-A-Kid

€ 184,-
★★★★+
Stijlvolle grondbox. Inclusief kleed en ingebouwd deurtje.

Grondbox baby

€ 127,95
★★★★
Inclusief ingebouwd deurtje. Extra ruim, ook geschikt voor tweelingen.

All Stars Venture

€ 139,99
★★★★★
Ruime baby-speelbox, incl. activiteitenpaneel en cabido-vloermatten

Heb je een box gevonden? Vergeet dan niet om ook te kijken of je er een matras of boxkleed bij wilt aanschaffen om het comfortabel te maken voor je baby. Je kunt hem ook fraaier maken met kleden zodat het de kamer opleukt. Veel succes met kiezen!

Baby's ♥ babygyms

Bijna alle baby’s zijn gek op babygyms. Het speeltoestel is speciaal ontwikkeld voor hun zicht, grijpreflexen en maakt tummy time leuker. Kijk er niet van op als je je baby hoort kirren en schateren onder een babygym. Ben je op zoek bent naar het perfecte cadeau? Dan is de babygym een goede kandidaat!