Zwanger

Zorgverzekeringen & zwangerschap in 2021

Op zoek naar de beste zorgverzekering voor als je zwanger bent is slim, maar hou ook rekening met andere zorgwensen bij het afsluiten of overstappen. Je bent meer dan je zwangerschap! 

Nou is het wel zo dat zwanger zijn een grote impact heeft op je zorgbehoefte. We helpen je graag met het achterhalen waar je op moet letten vanuit een zwangerschap- en bevallingslens.

Bewust voor een zorgverzekering kiezen als je zwanger bent

Welke dekkingen in een zorgverzekering zijn relevant voor je als je zwanger bent? Hoe zit het met het eigen risico en eigen bijdrage? Deze babywiki helpt je om goed geïnformeerd te bepalen of je wilt overstappen, of je een aanvullende verzekering wilt afnemen en bij welke zorgverzekeraar. Gebruik daarbij vergelijkingssites zoals Independer en Zorgkiezer.

Het verschil tussen een basis en een aanvullende zorgverzekering

Naast het kiezen bij welke zorgverzekeraar je een zorgverzekering wilt afsluiten, kies je ook of je een basisverzekering of een aanvullende verzekering neemt. Als je zwanger bent of van plan bent zwanger te raken en te bevallen in 2021, zijn een aantal vergoedingen extra relevant voor je. Daarom zetten we voor je op een rij welke vergoedingen je kunt verwachten bij de basisverzekeringen en aanvullende zorgverzekeringen. Dit helpt je te bepalen of je de extra vergoedingen overtuigend genoeg vindt om je aanvullend te verzekeren voor je zwangerschap, bevalling en daarna. 

Gedekt in basis of aanvullende verzekering 2021

Huisarts
Verloskundige zorg vóór, tijdens en na de bevalling
Bloedonderzoek
Noodzakelijke prenatale echo’s (termijnecho en 20-weken echo en halverwege 2021 ook de 13-weken echo)
Counselinggesprek met verloskundige over prenatale screening
Prenatale testen bij een medische indicatie (o.a. Combinatietest, NIPT test)
Bekkenfysiotherapie bij zwangerschapsincontinentie (9 behandelingen)
Thuisbevalling
Bevalling in een geboortecentrum of kraamhotel (je betaalt een eigen bijdrage)
Ziekenhuisbevalling met medische noodzaak
Pijnbestrijding tijdens de bevalling
Kraamzorg thuis (min. 24 uur en max. 80 uur). Je betaalt een eigen bijdrage.
Prenatale testen zonder medische indicatie
Kraampakket
Zwangerschapscursussen (max. vergoeding variëert van € 100 - € 500 bij de verschillende zorgverzekeraars)
Fysiotherapie (bijv. bekkeninstabiliteit)
Poliklinische bevalling zonder medische indicatie (je betaalt een eigen bijdrage)
Huur of aanschaf van TENS-apparaat (pijnbestrijding met electrostimulatie)
Extra kraamzorg (eventueel met eigen bijdrage)
Basis
Basis
Basis
Basis
Basis
Basis
Basis
Basis
Basis
Basis
Basis
Basis
Aanvullend
Aanvullend
Aanvullend
Aanvullend
Aanvullend
Aanvullend
Aanvullend

Behalve voor extra zorg, kun je je ook aanvullend verzekeren voor bepaalde zorg waar een eigen bijdrage voor geldt. De meest in het oog springende voorbeelden zijn:

  • de eigen bijdragen bij prenatale testen zonder indicatie;
  • een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak, en;
  • kraamzorg.

Als je deze onderwerpen belangrijk vindt en je kunt het je veroorloven om maandelijks een hoger bedrag te betalen voor je zorgverzekering, dan is een aanvullende verzekering een verstandige optie. 

Veel zorgverzekeraars bieden pakketten aan in hun aanvullende verzekeringen die afgestemd zijn op de specifieke behoeften van zwangere vrouwen. De maandelijkse premie kan hoger uitvallen, maar houd de eindafrekening in je achterhoofd. Hogere maandelijkse kosten hoeven niet altijd te betekenen dat je bij de eindstreep minder voordelig uit bent. Het eigen risico en de eigen bijdragen kunnen bij elkaar opgeteld hoog oplopen.

Bij de keuze voor een zorgverzekering is het belangrijk dat je in je achterhoofd houdt hoeveel zorg je wilt gebruiken. Hoeveel zorg je kunt verwachten is lastig te bepalen vooraf, aangezien iedere zwangerschap en bevalling weer anders is, of het nou om een eerste, tweede of derde kindje gaat. Vergelijk daarom alle aanbieders kritisch en budgetteer wat je iedere maand maximaal wilt uitgeven aan zorgpremies.

Eigen risico en eigen bijdrage

Het eigen risico bij zorgverzekeringen is verplicht voor iedereen. Voor 2021 is het bedrag vastgesteld op € 385,-. Het komt erop neer dat je de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf moet betalen. Basiszorg zoals de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg worden helemaal vergoed en niet afgetrokken van het eigen risico. Bij kraamzorg is dat overigens tot maximaal 80 uur. En je betaalt een eigen bijdrage van € 4,50 per uur.

Eigen bijdrage? Ja, voor sommige zorg geldt dat je een bepaald bedrag of percentage van de zorgkosten moet betalen. Dit staat los van het eigen risico, maar is ook wettelijk vastgesteld. Denk aan: 

  • Medicijnen
  • Prenatale testen (NIPT, combinatietest) zonder medische noodzaak
  • Kraamzorg
  • Bepaalde (bloed)testen
  • Een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak of een poliklinische bevalling in een geboortecentrum

Voor dat laatste kun je de eigen bijdrage verlagen via een aanvullende zorgverzekering bij bepaalde zorgverzekeraars.

Bevalling

Waar je wilt bevallen heeft invloed op je zorgkosten. Een thuisbevalling wordt volledig door een basisverzekering vergoed. Wil je in een geboortecentrum of in het ziekenhuis bevallen en is er geen medische noodzaak? Houd dan rekening met een eigen bijdrage (dit wordt niet van het eigen risico afgetrokken). In 2021 is dit € 225. Ieder ziekenhuis bepaalt de hoogte van de kosten zelf dus het kan zijn dat jouw ziekenhuis een hogere eigen bijdrage in rekening brengt. In 2021 mag dit bedrag maximaal €415,66 zijn. 

Als je wel een medische noodzaak hebt en je bevalt in het ziekenhuis of geboortecentrum, dan worden alle kosten vergoed en hoef je geen eigen risico of eigen bijdrage te betalen.

Overweeg je pijnbestrijding bij je bevalling? Dan is het goed om te weten je geen extra zorgkosten hebt. Pijnbestrijding wordt volledig vergoed en je hoeft geen eigen risico of eigen bijdrage te betalen.

Thuis
Bevalling in geboortecentrum
Ziekenhuis zonder medische noodzaak
Ziekenhuis of geboortecentrum met medische noodzaak
Vergoeding
€ 225
Eigen risico
X
X
X
X
Eigen bijdrage
X
€ 369,40
Ziekenhuistarief min. €225 - max. €415,66
X

Hopelijk ben je nu wat wijzer geworden in dit oerwoud van zorgverzekeringen. Tenslotte willen we nog een aantal tips met je delen.

Restitutie of naturapolis? Eigen risico verhogen? Zorgverzekering voor mijn baby? Aanvullend of basis?

Tip 1: bepaal voor jezelf of je voor een restitutiepolis of budget- / naturapolis wilt gaan. Bij een restitutiepolis heb je volledig vrije zorgkeuze en kun je bij alle zorgverleners en ziekenhuizen terecht. Bij een budget- / naturapolis kan het voorkomen dat jouw zorgverlener of ziekenhuis van voorkeur geen afspraken heeft met je zorgverzekeraar. Check dat voordat je een zorgverzekering afsluit, anders bestaat de kans dat niet alles wordt vergoed. 

Tip 2: je kunt het bedrag van het eigen risico verhogen om de maandelijkse kosten laag te houden. Bij een zwangerschap is het zeer waarschijnlijk dat je meer zorg nodig zult hebben. De kans dat je het eigen risico gaat betalen, is groter. Wees je daarvan bewust en bereken aan de hand van je zorgwensen of je wel goedkoper uit bent. 

Tip 3: kijk verder dan je zwangerschap lang is. Als je baby eenmaal geboren is, kun je kiezen of je hem wilt laten inschrijven bij jouw of bij je partners zorgverzekering. Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis verzekerd, maar hij profiteert mee van de extra’s van een aanvullende zorgverzekering. Schrijf hem in bij de ouder met de meest uitgebreide verzekering. 

Tip 4: er valt veel te kiezen. Sommige zorgverzekeraars bieden aanvullende zorgverzekeringen met vergoedingen die interessant zijn voor zwangere vrouwen. Een beetje vooronderzoek door de zorgverzekeraars goed te vergelijken kan jou kosten besparen. Ga naar Independer of Zorgkiezer, of allebei, om te checken welke zorgverzekering in 2021 het beste bij jouw wensen aansluit.