De beste babyfoon die past bij jouw levensstijl

De babyfoon is één van die babyproducten waarbij je snel het overzicht verliest. Er zijn zoveel modellen! Bovendien kun je jezelf afvragen of je wel een babyfoon nodig hebt. Niet alle ouders vinden een babyfoon nodig. Waarvoor gebruik je hem eigenlijk? En hoe lang gebruik je hem? Op deze en andere vragen, zoals welke soorten babyfoons er zijn en welke het beste bij jouw voorkeuren en situatie past, willen we antwoorden geven.

Waarom je wel of geen babyfoon nodig hebt

Een babyfoon is geen absolute must van je babyuitzet. Wij hebben kort de belangrijkste redenen voor je onder elkaar gezet waarom een babyfoon wel of niet handig is voor je.

Waarom wel een babyfoon
Je baby slaapt overdag (en later ook ‘s nachts) op een andere verdieping
Je vindt het prettig om je baby regelmatig te kunnen horen en/of zien
Waarom geen babyfoon
Je woont niet zo groot en alle kamers zijn op dezelfde verdieping
In de eerste weken en misschien zelfs maanden slaapt je baby dichtbij je in de buurt

Hoe lang gebruik je een babyfoon?

Niet alle ouders gebruiken een babyfoon vanaf het begin. Je hebt het niet direct nodig, omdat je baby in de eerste 5 tot 6 weken zowel overdag als ‘s avonds altijd bij mama en/of papa in de buurt slaapt. ‘s Avonds slaapt je baby bij jullie op de kamer in een co-sleeper of wieg en overdag in de huiskamer. Of in de kinderwagen of draagzak tijdens een wandeling. Na de eerste weken zullen veel ouders hun baby bij de slaapjes overdag in een aparte ruimte leggen en dan wordt de babyfoon intensiever gebruikt. De meeste ouders stoppen ergens tussen 2 en 3 jaar met het gebruik van de babyfoon. Grofweg kun je aanhouden dat je per kindje zo’n 2,5 jaar lang een babyfoon gebruikt.

Welke soorten babyfoons zijn er?

Je hebt twee verschillende soorten babyfoons: met beeld en geluid of alleen met geluid. Voor alle babyfoons geldt dat deze bestaan uit een babystation op de locatie waar je baby slaapt en een mobiel ouderstation voor de ouders. Behalve de hoofdfunctie dat je je baby kunt horen en/of zien, beschikken veel babyfoons over aanvullende functies. Als je daar meer over wilt weten, scroll dan helemaal naar beneden om daar meer over te lezen. Verder maken babyfoons gebruik van verschillende verbindingstechnieken. Als je daar nieuwsgierig naar bent, klap dan de tekstbalk open door op het plusje te klikken. 

De verschillende verbindingstechnieken van babyfoons

Analoog

Een analoge verbinding werkt op dezelfde manier als een radio waardoor je alleen geluid hebt. Het geluidssignaal wordt via elektromagnetische golven van het babystation naar het ouderstation gestuurd. Deze verbinding is stralingsarm en heeft een binnenhuis bereik van 50 meter en een buitenshuis bereik tot 400 meter. De belangrijkste voordelen van analoge babyfoons zijn dat ze goedkoper zijn, een redelijk bereik hebben en helemaal stralingsvrij zijn. De nadelen zijn dat er kans op storing en ruis is zoals bij een radio, er geen extra functies,  beeld en uitbreidingsmogelijkheden zijn. Ook is de verbinding niet beveiligd.

 

PMR 

Een PMR-babyfoon is een type analoog babyfoon. De Personal Mobile Radio technologie is dezelfde techniek die je ook in portofoons en walkie talkies vindt. De voor- en nadelen van van een PMR babyfoon zijn dezelfde als die van de analoge toestellen. Zo geeft een analoge verbinding geen straling af en is de verbinding gevoeliger voor storingen en ruis. Verder kan het gebeuren dat als je op hetzelfde kanaal zit als je buren, je hun baby hoort. Het grootste voordeel van een PMR-babyfoon is dat je een veel groter bereik hebt dan klassieke, analoge babyfoons: tot wel 3 kilometer buitenshuis. Als je een grote tuin hebt of als je de babyfoon ook op vakantie mee wilt nemen, dan kan een babyfoon die werkt met PMR technologie een goede keuze voor je zijn. 

Dect

Dect staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications. Dit type babyfoon maakt gebruik van een  een versleutelde digitale verbinding. Het heeft een bereik van 50 meter (binnenshuis) tot 300 meter (buitenshuis). In tegenstelling tot de analoge en PMR babyfoons is het signaal van DECT-babyfoons storings- en ruisvrij. DECT babyfoons produceren wel een beetje straling, maar de hoeveelheid valt ruim onder de toegestane normen. DECT babyfoons ondersteunen vooral geluid. Er is maar één model dat ook beeld ondersteunt. Overigens zijn DECT babyfoons al jaren de meest verkochte type, omdat ze het geluid van je baby goed kunnen herkennen en bij normale omgevingsgeluiden niet zomaar ‘aanslaan’. Daarnaast zorgt de gesloten en versleutelde verbinding tussen een basis- en ouderstation voor een uitstekende beveiliging. 

Digitaal

Als je niet alleen je baby wilt horen, maar ook wilt zien, dan is digitaal de meest gebruikte verbinding bij beeldondersteunende babyfoons. De beelden worden verstuurd via een unieke, versleutelde code zodat je een veilig en ‘eigen’ kanaal hebt. Hoe groot het bereik is, is afhankelijk van de keuze voor de digitale techniek – deze varieert van 300 meter buitenshuis (bijv. met DECT) tot zo goed als onbeperkt wanneer je babyfoon ook gebruik maakt van een wifi-verbinding. 

Dual mode 

Een dual mode babyfoon maakt gebruik van zowel een digitale als een wifi-verbinding. De babyfoon biedt een babystation, een ouderstation en een app aan. Via de app kun je je baby op de smartphone horen of zien. Het voordeel is dat het bereik onbegrensd is, je kunt je baby altijd zien of horen waar je ook bent, zolang je internet en wifi-verbinding hun werk blijven doen.

WiFi 

Deze babyfoons bieden een babystation aan dat werkt op het WiFi-netwerk. Via een app wordt je smartphone of tablet het ouderstation. Je hebt dus geen apart ouderstation. Dat scheelt in de kosten. Een wifi-babyfoon is over het algemeen goedkoper dan een babyfoon met beeld, omdat er geen ouderstation bij zit. Voor de werking van je babyfoon is het belangrijk dat je Wifi-netwerk stabiel is anders wordt je babyfoon onbetrouwbaar.

Welke babyfoon past het beste bij ons?

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen is: willen wij onze baby niet alleen kunnen horen maar ook kunnen zien?

Ja, een babyfoon met beeld past het beste bij jullie

Wij zouden de onderstaande babyfoons met camera willen aanbevelen. Dat doen wij op basis van de reviews bij webshops zoals Coolblue, Bol.com, Amazon en het Consumentenbond-onderzoek. Babyfoons worden in meerdere webshops verkocht. Wij hebben voor je uitgezocht waar een bepaalde babyfoon het goedkoopst wordt aangeboden.

De beste babyfoons met beeld 

Luvion Easy Babyphone
€ 59,50
Videobeeld via ouderstation
(Budgetkeuze)
Koop bij Bol.com >

 

LuvionPrestige
Touch 2
€ 249,-
Video via ouderstation (Beste uit de test van de Consumentenbond)
Koop bij Bol.com >

 

Alecto SMARTBABY10
€ 73,99
Videobeeld via je mobiel (geen ouderstation)
Koop bij Coolblue >

 

Motorola Comfort Connect 45
€ 159,99
Videobeeld via ouderstation en mobiel (Dual mode)
Koop bij Coolblue >

Hou rekening met een aantal zaken bij een babyfoon met beeld en geluid.

  • Ze zijn gemiddeld duurder dan een audioset.
  • Als je een babyfoon met camera op het wifi-netwerk zit, zorg er dan voor dat het wifi-netwerk stabiel is. Het is handig als de modem niet te ver weg. Als het wifi- signaal wegvalt, dan werkt de babyfoon niet.
  • Als je voor een gesloten, beveiligde verbinding (DECT technologie) wilt gaan, dan is de Luvion Essential de enige die dat biedt in combinatie met een camerafunctie. Het bereik is wel minder groot dan babyfoons met een wifi-verbinding (250 meter).

Wil je meerdere camera’s voor je set? Niet alle babyfoons bieden deze mogelijkheid. De Luvion Essential en de Alecto DVM-143 bieden deze uitbreidingsmogelijkheden wel.

Nee, alleen horen is prima.

Kies dan voor een babyfoon met geluidsdetectie. De voordelen zijn dat de meeste audio-babyfoons betaalbaar zijn en geen of vrijwel geen straling uitzenden. Voor ouders met een groot huis of die erg reislustig zijn, is een audio-babyfoon bovendien de meest flexibele keuze.

 De beste audio babyfoons van 2021

Babymoov A014014 Simply Care Alecto DBX-92
€ 34,08 € 49,99
Analoog technologie PMR technologie
Geen straling vanwege analoge technologie. Heel basic en betaalbaar. Bereik tot 300 meter Geen straling, maar met een groot bereik door PMR technologie (tot 3 km). Betaalbaar.
Koop bij Amazon > Koop bij Coolblue >

 

Philips Avent SCD723/26
€ 104,99
DECT technologie
Stralingsarm. Best geteste babyfoon met geluid door de Consumentenbond
Koop bij Coolblue >

Babyfoon tip bij een tweede of derde kindje

Verwachten jullie kort achter elkaar één of meerdere kindjes erbij? Schaf dan een babyfoon aan waarbij je meerdere babystations kunt koppelen aan een ouderstation.

Alecto DBX-92
49,99
Stralingsvrij, groot bereik, geen beveiligde verbinding
Koop bij Coolblue >
Babymoov Premium Care
€ 78,38
Stralingsarm, groot bereik, beveiligde verbinding
Koop bij Amazon >
Luvion Essential + Luvion Essential Camera
€ 232,98
Stralingsarm, beperkt bereik, beveiligde verbinding
Koop bij Coolblue >
Motorola Comfort Connect 85
€ 204,69
Lichte straling, zeer groot bereik, beveiligde verbinding afhankelijk van je wifi-netwerk. Coolblue’s expert keuze.
Koop bij Amazon >

Beveiligde babyfoons

Vind je een beveiligd netwerk belangrijk? Dan is een digitale babyfoon de beste keuze. Als je geluid voldoende vindt (geen beeld), ga dan voor DECT babyfoons zoals de beste koop volgens de Consumentenbond: Alecto Baby DBX-88 (54,-) of de beste uit de test volgens de Consumentenbond: Philips AVENT SCD723/26 (104,99). Hieronder vind je de best beveiligde babyfoons met beeld, gesorteerd op technologie.

Philips Avent SCD833/01
€ 132,05
Met veilige privéverbinding
Koop bij Bol.com
Luvion Essential
€ 138,99
De bestverkochte babyfoon van Luvion. Je kunt de camera besturen.
Koop bij Coolblue >

Voor de minimalistische ouders: een babyfoon met wifi

Als je niet zit te wachten op heel veel meer apparaten in huis en je hebt een uitstekende wifi-verbinding, dan kun je kiezen voor een babyfoon met alleen een camera. Babyfoons met wifi hebben alleen een babystation. Via een app gebruik je je mobiel of je tablet als ouderstation. Dat scheelt weer een apparaat. Belangrijke tip: geef je wifi-verbinding een beveiligingsupgrade. Hieronder vind je de handigste wifi-babyfoons.

Alecto Smartbaby 10
73,99
Deze nieuwe babyfoon van Alecto krijgt goede beoordelingen
Koop bij Coolblue >
Rudolphy Cloud Edge
€ 69,95
Handige bevestiging. Je kunt de camera ook aan iets vastklemmen.
Koop bij Bol.com >

Voor de gadget en dataverliefde ouders

Ben je helemaal into data en moderne snufjes? Of vind je het heel belangrijk om precies te weten hoe het met je slapende spruitje gaat? De next-gen babyfoon AeroSleep OYO Smart Combi kan dan iets voor je zijn. Naast een camera, werkt dit systeem met een buikband die je bij je baby bevestigt voor zijn slaapje. Je kunt via de app, terwijl je baby slaapt, het tempo van zijn ademhaling en de algemene slaapontwikkeling volgen. Met €329,95 is het wel een prijzige keuze. 

AeroSleep OYO Smart Combi
€ 329,95 Koop bij Babyplus >

De extra functies van een babyfoon

Naast de basisfunctionaliteiten waarin een camera en geluid zijn verwerkt, bieden de luxere uitvoeringen van babyfoons handige, extra functies. Bij het uitzoeken van een babyfoon kun je de onderstaande functies meenemen in je overweging. 

  • Terugspreekfunctie. Wil je je kindje kalmeren door van een afstand tegen hem te praten? Dan is een babyfoon met microfoon een optie. Overigens vinden niet alle baby’s dit prettig. Sommige kindjes vinden het vervelend dat ze hun mama of papa niet kunnen zien of aanraken en vinden het alleen horen van je stem zelfs een beetje eng. 
  • Slaapliedjes en witte ruis. Sommige baby’s slapen rustiger met een achtergrondgeluid, of dit nou een liedje is of witte ruis. Een babyfoon die liedjes of geluid aanbiedt kan dan handig zijn.
  • Nachtlampje. Sommige babyfoons hebben een ingebouwd nachtlampje in het basisstation.
  • Thermostaat. Als je geen slimme thermostaat op de babykamer hebt, dan kan een temperatuurmeter in je babyfoon handig zijn. Zo weet je altijd of de babykamer niet te warm of te koud is. 
  • Beweegbare camera. Als je kindje ouder wordt en meer gaat bewegen, vind je het misschien prettig om de camera met je kindje mee te kunnen laten draaien. Er zijn babyfoons die zo’n bedieningsfunctie aanbieden. 
  • Vox technologie. Deze slimme en handige technologie zorgt ervoor dat een babyfoon niet zomaar alle geluiden doorgeeft en alleen actief wordt wanneer het je baby’s stem detecteert. Dat scheelt ook in energieverbruik. Sommige babyfoons beschikken ook over een volume-indicator, zodat je kan zien hoe hard je baby huilt.

Succes met het uitkiezen van jullie babyfoon (of juist niet)!

♫ Slaap kindje slaap ♫

Wat wordt de belangrijkste slaapplek van jouw baby? In een mooie wieg, een handige co-sleeper of een ledikant op groei? Lees meer over de verschillen, voor- en nadelen zodat jouw schone slaper fijn kan dromen in een knus en comfortabel bedje.