Veiligheid

Zijn synthetische stoffen in autozitjes & kinderwagens schadelijk?

Als je fan bent van natuurlijke stoffen voor je baby, zou je dat ook het liefst willen voor de kinderwagen en het autozitje. Er bestaat helaas geen autozitje of kinderwagen die natuurlijke materialen gebruikt voor het zit- en liggedeelte. Synthetische stoffen zijn de standaard. Dat komt omdat het heel lastig is om dezelfde veiligheid en kwaliteit te kunnen waarborgen met uitsluitend natuurlijke stoffen.

Wij hebben goed nieuws. Als de opperbeschermer van je baby kun je voorkomen dat hij direct in aanraking komt met schadelijke, synthetische stoffen. Zo kun je losse autostoeltjes-hoezen en reiswieg-hoeslakens van biologisch katoen of natuurlijke stoffen gebruiken. Klik hier om direct naar onze suggesties te gaan.

Brandwerende stoffen zijn verplicht in autostoeltjes en kinderwagens

Niemand wil inleveren op de veiligheid in de constructie van autostoeltjes en kinderwagens. De toepassing van brandwerende materialen is bovendien wettelijk verplicht. De strenge veiligheidseisen stellen dat autostoeltjes en kinderwagens bekleed en gevuld moeten zijn met brandwerende stoffen. Helaas zijn sommige brandwerende chemicaliën schadelijk. Het ANWB en de Duitse Stiftung Warentest (een Duitse Consumentenbond) zijn zich hiervan bewust en testen daarom of er giftige chemicaliën in de bekleding van autostoeltjes aanwezig zijn. Fijn dat fabrikanten niet alleen door wettelijke instanties, maar ook door onafhankelijke consumentenorganisaties worden gecontroleerd.

Synthetische bekleding en vullingen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby

Voordat je je zorgen maakt; de Europese wetten die de toepassing van schadelijke stoffen reguleren zijn erg strikt. Gelukkig maar, volgens Stiftung Warentest kunnen schadelijke stoffen in de ernstigste gevallen kanker, allergieën of zelfs vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Het is een gerustellende gedachte dat het ANWB en de Stiftung Warentest jaarlijks maar een of twee autostoeltjes en kinderwagens die in Nederland (en Duitsland) te koop zijn een rode kaart geven.

Microplastic deeltjes in de bekleding van autozitjes en kinderwagens

Een nieuwe ontdekking bij synthetische bekledingen en vullingen is nu actueel. Eva, de oprichtster van het babymerk Mamahoela voor zelfmaakpakketten en expert in duurzame stoffen, legt uit dat: “de bekleding en vulling van bijna alle autostoeltjes en kinderwagens worden gemaakt van polyester fiberfill. Dit synthetisch materiaal is gemaakt van olie, net als polyester kleding. Bij de productie worden giftige middelen gebruikt.” Lees hier meer over Eva’s kijk op natuurlijke versus synthetische stoffen

“De stoffen bestaan uit allemaal kleine, losse plastic vezeltjes en is een van de grootste bronnen van microplastic vervuiling.” Voor je baby betekent dit dat hij: ”losse vezeltjes kan binnenkrijgen. Baby’s raken de bekleding van autostoeltjes en kinderwagens intensief met hun gezichtje en handjes aan. Mogelijk kunnen ze de deeltjes inademen. De gevolgen hiervan voor de gezondheid zijn nog niet voldoende onderzocht. In elk geval staat vast dat microplastics niet door je lichaam worden opgeruimd. Ze blijven zitten in het diepste van je longen.”

Het is een beetje vroeg om verregaande conclusies te trekken over de impact van microplastic deeltjes op de gezondheid van je baby. Wel kun je natuurlijk de aanraking van je kindje met microplastic deeltjes zoveel mogelijk beperken. 

De oplossing: hoesjes voor het autostoeltje en matrasje van de reiswieg van natuurlijke stoffen

Je kunt je baby zoveel mogelijk beschermen tegen schadelijke stoffen en microplastic deeltjes met hoesjes voor de autostoeltjes en reiswieg. Andere bijkomende voordelen zijn:

  • Je kunt het autostoeltje en reiswieg leuker maken met een hoesje in een mooie print of kleur. 
  • Je kunt de losse hoezen makkelijker en vaker wassen – dat maakt het niet alleen veiliger maar ook hygiënischer voor je baby.
  • Het autostoeltje en de reiswieg blijven langer mooi mocht je ze willen doorverkopen of doorgeven.

Onze suggesties voor natuurlijke hoesjes

Voor de autostoeltjes onderscheiden we twee soorten hoesjes: een algemene en een voetenzak. Voor beide soorten hebben we drie favoriete uitvoeringen voor je geselecteerd. Allemaal natuurlijk met een (bio-)katoenen basis. Ook voor de reiswiegjes hebben we drie favoriete matrashoezen uitgelicht. 

Hoezen Autostoeltjes Groep 0

Over het algemeen passen veel hoezen op de meeste autostoeltjes-merken. Als je een Maxi-Cosi hebt, dan zit je meestal goed. Heb je een Cybex of BeSafe autostoeltje? Kijk dan bij het aanbod van Ukje. Ukje heeft ook voor deze merken speciale hoezen. De enige kanttekening bij Ukje is dat de hoezen samengesteld zijn uit 95% bio-katoen is en 5% elastaan.

Little Dutch

€ 36,90
100% katoen
Deze katoenen hoes is niet alleen veilig, je wordt er ook heel vrolijk van!

Trixie

€ 39,95
100% bio-katoen
Trixie maakt babyproducten waar je hebberig van wordt, maar gelukkig ook heel betaalbaar.

Meyco

€ 18,41
100% katoen
Dit hoesje is zacht en stoer tegelijk. Past het beste om een Maxi-Cosi stoeltje.

Voor de winter: voetenzak voor autostoeltjes groep 0

Als het buiten fris is, kun je een voetenzak gebruiken om je baby warm te houden. Zo hoeft je baby in het autostoeltje geen jas aan (in de auto mag dit vanwege de veiligheid sowieso niet). Ook hoef je geen dekentje mee te nemen.

Nobodinoz

€ 56,99
100% bio-katoen
In deze zachte voetenzak blijft je baby lekker warm en kan hij heerlijk wegdromen.

Trixie

€ 59,95
100% bio-katoen
Ook al is het winter, deze vrolijke voetenzak brengt zomerse sferen met zich mee.

Koeka

€ 79,95
100% bio-katoen
Deze stijlvolle voetenzak van Koeka ziet er niet alleen zacht uit, hij voelt ook zacht aan.

Reiswieg Mastrashoesjes

De bekendste kinderwagenmerken leveren een goede matrashoes mee. Wil je zeker weten dat je baby op een ademend en natuurlijk hoeslakentje ligt? Of vind je een reservehoes handig? Dan hebben wij drie matrashoesjes van biologisch katoen voor je geselecteerd.

Nobodinoz

€ 16,99
100% bio-katoen
De lieve print en de zachte stof is heerlijk voor je baby.

Nobodinoz

€ 16,99
100% bio-katoen
Het printje past helemaal bij jouw kleine ster.

Kadolis

€ 12,50
100% bio-katoen
Een zacht en betaalbaar hoeslaken van puur katoen.

Bron: Test.de en ANWB