Veiligheid

Waarom zijn natuurlijke en duurzame babykleertjes veiliger?

Dat duurzame babykleding beter voor de wereld is, wist je vast al. Maar wist je dat natuurlijke en biologische babykleertjes en textiel ook stukken veiliger zijn voor je baby’s huidje en de inwendige babymens? We hebben Eva van het duurzame en prachtige doe-het-zelf babymerk Mamahoela kunnen strikken voor een interview om dit toe te lichten.

Wie is Eva?

Eva is, naast moeder van een kleine dreumes, een expert in duurzame stoffen en de toepassing daarvan. Ze werkte vóór de lancering van Mamahoela in duurzame textiel-innovatie. Haar persoonlijke drijfveer was om de mode-industrie te verduurzamen. Ze heeft diverse start-ups en bekende kledingmerken geholpen en geadviseerd hoe zij de gehele keten kunnen vergroenen.  Dit jaar heeft Eva haar droom verwezenlijkt door Mamahoela op te richten. Of je nu een aanstaande ouder bent, grootouder, betrokken vriend(in) of familielid – met Mamahoela kun je unieke en duurzame kraamcadeaus zelf maken voordat je ze geeft. Wat is er nou beter dan een cadeau met liefde maken én geven?

Waar moeten ouders op letten bij babykleding en beddengoed?

Eva: “Er zijn een paar redenen om goed na te denken over de stoffen die in aanraking komen met je baby. 

Ten eerste is er natuurlijk comfort: je wilt je baby het liefst omringen met de meeste zachtheid en warmte die je kan vinden. Daarnaast is doorlatendheid van stof ook van belang: baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet zo goed reguleren als volwassenen. Hoewel warmte heel fijn is, is een ademende stof wel zo gezond.

Maar misschien nog wel belangrijker: de huid van een pasgeboren baby is een stuk dunner dan die van een volwassene. Daarmee is hij gevoeliger voor irritatie en eczeem. En dat kan weer gevolgen hebben voor allergieën. Artsen leggen bijvoorbeeld een link tussen eczeem bij een kleine baby en notenallergie op latere leeftijd. Best belangrijk dus, dat wat je je kindje aantrekt ook echt veilig is!”

Worden er dan onveilige babykleertjes of beddengoed verkocht? Moeten ouders zich zorgen maken?

Eva: “Het korte antwoord is: nee, je hoeft er niet wakker van te liggen. Maar voorzichtigheid is wel aan te raden. 

Je mag ervan uitgaan dat kledingstoffen die in de EU verkocht worden onder de wettelijke limieten zitten van schadelijke en kankerverwekkende chemicaliën. Maar: de kledingindustrie is zeker niet heilig. Sterker nog, het is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld.

Om stoffen te produceren, bleken, kleuren, en zacht te maken gebruiken fabrieken allerlei chemische middelen en zware metalen. In grotere hoeveelheden zijn die heel schadelijk voor de mens – zoveel is zeker. Hoeveel van deze middelen na de productie precies achterblijven op stoffen is een lastige vraag. Het is ook lastig te zeggen hoeveel er daadwerkelijk de huid binnendringt. Laat staan het precies vaststellen van veilige grenzen voor de gezondheid. 

Wat betekent dat nou precies voor baby’s? Onderzoek laat zien dat de stof van kleren invloed kan hebben op bijvoorbeeld eczeem by kindjes. Gezond zijn de chemicaliën in vooral synthetische stoffen in elk geval niet. Wat niet meehelpt is dat synthetische stoffen niet ademen, waardoor de huid warmer wordt en gaat transpireren. Hierdoor neemt de huid mogelijke chemische resten eerder op. Baby’s stoppen stoffen natuurlijk vaak ook nog in hun mond, wat extra blootstelling geeft. Veel deskundigen zeggen daarom: better safe than sorry.”

De veiligste stoffen voor je baby – natuurlijk is het beste

Eva: Wat is de beste keuze voor je kindje qua stoffen? Zowel wat betreft temperatuur regulering, mogelijke giftigheid, duurzaamheid én herbruikbaarheid winnen natuurlijke stoffen het van synthetische stoffen. 

Katoen en linnen zijn het fijnst voor direct op de huid, dus bij rompertjes en boxpakjes. Wol is fijn voor bovenkleding en dekentjes. (Er zijn aanwijzingen dat wol direct op de huid eczeem kan aanwakkeren – met merinowol als mogelijke uitzondering). 

Over bamboe zijn de meningen gemengd. Bamboe is een natuurlijke grondstof, en de stoffen zijn heerlijk zacht en ademend. Maar om van harde bamboe een zachte stof te maken zijn, net als bij viscose, veel giftige chemicaliën nodig. 

Hoewel natuurlijke stoffen het beste zijn, is er zeker een kanttekening te maken. Om katoen en linnen te kleuren, zacht en soepel te maken worden soms giftige stoffen gebruikt. Daarnaast slurpt katoen tijdens de teelt enorm veel bestrijdingsmiddelen die mogelijk kankerverwekkend zijn. 

Welke specifieke stoffen nou precies het beste zijn, is dus lastig te zeggen. Het kan echt van de kleur en de fabriek afhangen. De weinige onderzoeken die giftigheid van stoffen testen, laten ook zien dat duurdere kleren of kleren van bekende merken niet per sé minder chemicaliën bevatten dan goedkope kleren. De easy manier om giftige stoffen te voorkomen, is om zoveel mogelijke te gaan voor biologisch.”

Is biologisch katoen echt beter voor baby’s?

Eva: “Als je biologische babykleding koopt, weet je zeker dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen in zitten. Biologische standaarden eisen namelijk dat de grondstoffen zonder bestrijdingsmiddelen worden verbouwd. Ook mogen in de productie alleen de veiligste verfstoffen en hulpmiddelen worden gebruikt. 

Daarnaast behoud je met biologische stoffen de natuurlijke eigenschappen van de plant zo veel mogelijk. Van biologisch katoen wordt gezegd dat het de natuurlijke schimmel- en  bacteriewerend kracht van de katoenplant behoudt. Dat is weer heel fijn voor de kwetsbare huid van pasgeboren kindjes. 

Er is natuurlijk nog een derde reden om voor biologisch te gaan: je beschermt niet alleen de huid van jouw baby, maar maakt ook een goede keuze voor kindjes uit de gebieden waar de gewassen worden verbouwd. Bestrijdingsmiddelen en overmatig watergebruik veroorzaken veel ziekte en droogte in de veelal arme gebieden waar onze stoffen vandaan komen. Met biologische babykleding bescherm je dus kindjes wereldwijd en de aarde die jouw eigen baby straks moet bewonen, wel zo’n fijn gevoel!” 

Hoe weet je of babytextiel echt biologisch is?

Eva: “Tegenwoordig claimen veel babymerken dat hun stoffen ‘duurzaam’ zijn. Maar als je zeker wil zijn dat je met echt biologische stoffen te maken hebt, kijk dan naar een label van een extern certificaat. De meeste verkopers zullen dit label duidelijk laten zien in de winkel, ze zijn er tenslotte trots op! Als je een biologische claim ziet maar geen extern logo, vraag dan even na of er wel een certificaat is. 

Op biologische producten die in Nederland worden verkocht zie je vaak het logo van een  GOTS (Global Organic Textile Standard) certificaat. GOTS is een betrouwbare partij die transparant is over de regels waar hun bio-producten aan moeten voldoen.

Het mooie is dat ook prijsvechters zoals Zeeman tegenwoordig biologische babykleertjes kunnen aanbieden. Zo zie je maar dat je geen dikke portemonnee hoeft te hebben om de beste stoffen te kunnen kiezen!”

Stoffen die je voor je baby moet vermijden

Eva: “Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat stoffen die in de EU verkocht worden in elk geval geen schadelijke hoeveelheden chemicaliën bevatten. Toch bevat de ene soort stof wel meer van dit soort middelen dan de andere. 

Als je zeker wilt zijn, vermijd je de volgende stoffen:

  • Polyester stoffen in vooral donkere kleuren. Uit onderzoek blijkt dat de meeste giftige verfstoffen voorkomen in polyesters in zwarte en donkere kleuren. Van nature waarschijnlijk niet de populairste keuze voor babykleertjes. Maar kijk eens goed naar bijvoorbeeld kerstoutfits (hallo zwart glitterrokje…) en andere donkere bovenkleertjes. 
  • Acryl stoffen – deze worden vooral gebruikt in gebreide truitjes. Bij de productie van acryl worden relatief veel schadelijke, kankerverwekkende stoffen gebruikt. Wees dus voorzichtig en lees altijd het label als je zeker wilt zijn over dat lieve wintertruitje.
  • Kleding en textiel die niet hoeft te voldoen aan Europese normen – bijvoorbeeld kleertjes die je direct van Chinese webshops zoals Wish en Aliexpress koopt.” 

Een laatste tip: vergeet de was niet…

Eva: “Je kan het nog zo goed doen bij de aankoop van biokatoen; als je daarna de was doet met geparfumeerde wasmiddelen stel je de tere huid van je kleintje alsnog bloot aan mogelijk schadelijke chemicaliën. 

De meeste ouders vermijden bewust allergenen en parfum in babyshampoo en lotion. Maar denk je ook aan je wasmiddel? Kleertjes zijn ten slotte nog veel langer in contact met de babyhuid. Overweeg dus een neutraal en parfumvrij wasmiddel, en vermijd wasverzachter. Zo weet je zeker dat je goed zit!”

Samengevat zijn dit de tips en punten waar je op kunt letten

  • De beste natuurlijke stoffen voor je baby’s tere huidje zijn: katoen, linnen, zijde en lyocell (of tencel). Biologische bamboe met GOTS-certificering is ook prima. In de winter kun je kiezen voor merino of alpaca wol die zelfs voor baby’s met eczeem te verdragen zijn.  
  • Het meest betrouwbare keurmerk voor biologische stoffen is GOTS (Global Organic Textile Standard). 
  • Een bekend keurmerk voor veilig textiel is de OEKO-TEX® STANDARD 100. Het keurmerk test producten op schadelijke stoffen. Dit label garandeert geen biologische oorsprong en basis, maar biedt wel zekerheid dat de kleding en textiel veilig is voor je baby.
  • Vermijd polyester en acrylstoffen zoveel mogelijk, zeker in donkere kleuren.
  • Kleed en omwikkel je baby niet in kleding of textiel die buiten de Europese wetgeving vallen. Denk aan kleding of beddengoed van webshops van buiten de EU.
  • Was babykleding altijd voor gebruik om mogelijke chemische restanten te verwijderen.
  • Gebruik een neutraal en parfumvrij wasmiddel voor de babykleertjes en beddengoed. 

Als je meer wilt weten over stoffen in babykleding, kijk dan ook bij Waarzitwatin.nl.

Meer over Mamahoela en Eva

De mama achter Mamahoela ben ik, Eva. In maart 2020 heb ik mijn baan opgezegd om van mijn passie mijn werk te maken. Met Mamahoela zelfmaakpakketten wil ik het plezier van zelf maken voor baby’s naar alle (groot)ouders brengen. Ik werkte eerder in duurzame textiel-innovatie, waarbij ik de kans had mooie, inspirerende start-ups en bekende kledingmerken te helpen om de mode-industrie te verduurzamen.

 

Mamahoela zelfmaakpakketten maken het makkelijk om unieke, duurzame kraamcadeaus te maken. Met een Mamahoela pakket kunnen moeders, oma’s of vriendinnen dezelfde dag nog aan de slag. De frisse en kleurrijke ontwerpen maken elk pakket uniek. Op www.mamahoela.com zie je alle pakketten, van makkelijke rammelaar tot geborduurde naamvlag.

Mamahoela en de stoffen en garen

Omdat we willen dat elk project een langdurig succes is, gaan we altijd voor de beste materialen. Voor ons betekent dat twee dingen: het beste voor je kindje én het beste voor de aarde. Met ‘het beste voor je kindje’ bedoelen we: de beste kwaliteit, met de zachtste en mooiste materialen.

 Dat de materialen voor baby’s veilig moeten zijn, spreekt natuurlijk voor zich. Maar daarbovenop: onze klanten steken hun tijd een aandacht in een zelfmaakproject – dan moeten de materialen zeker lang mee gaan! Daarom kiezen we voor zware kwaliteit stoffen en garens, die we zelf testen in de was.

Het beste voor de aarde betekent: natuurlijke, herbruikbare materialen, liefst lokaal geproduceerd. We gaan voor biologisch gecertificeerd waar mogelijk. Zo is ons vilt van 100% wol. Onze vullingen zijn ook wol, zelfs van schapen uit Nederland! Onze stoffen en zelfs ons naaigaren zijn van biologisch katoen. Daarnaast kijken we goed naar hoe de stoffen geverfd zijn. Omdat we geen synthetische stoffen en garens gebruiken, zijn onze pakketten helemaal biologisch afbreekbaar. 

Benieuwd? Bezoek Mamahoela.

Hoe zit het met synthetische stoffen in autostoeltjes?

Alle autostoeltjes en kinderwagens maken gebruik van synthestische stoffen. Wil je weten hoe je je baby hier zoveel mogelijk tegen kunt beschermen? Wij hebben tips voor je.