Kooptips

De meestgestelde vragen over rompers

Rompers zijn onlosmakelijk verbonden met baby’s. Ze worden ook enthousiast en vaak als kraamcadeau gegeven. Vaak zelfs gepersonaliseerd. Baby’s dragen hun rompertjes de hele dag direct op hun huid. Dan is het wel een fijne gedachte als je weet dat je de juiste voor ze hebt uitgekozen. Wij hebben de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet. 

Waarom een romper?

Omdat een romper uit één stuk bestaat, houdt hij je baby lekker warm. Zeker in de eerste maand is het warm houden van je baby heel belangrijk. Hij is druk bezig met het reguleren van de warmte van zijn lijfje. Daarnaast gebruikt je baby veel energie om zichzelf warm te houden. Met een romper verliest hij zo min mogelijk warmte via mogelijke kiertjes en gaatjes. 

Wat zijn de beste rompers voor pasgeboren baby’s?

Iedereen heeft zo zijn voorkeuren, maar de meeste ouders zijn het erover eens dat overslagrompers het winnen van de gewone romper als je baby nog heel klein is. Zodra je baby kan zitten, zijn rompers met enveloppehals juist prettiger. 

Beste leeftijd

Voordelen

Nadelen

Overslagromper

0 - 6 maanden
De romper hoeft niet over het hoofdje en kwetsbare nekje van een pasgeboren baby aangetrokken te worden.
Als je baby ouder is, duurt het aantrekken van een omslagromper langer dan bij een gewone romper.

Romper met enveloppehals

Vanaf 6 maanden
Het is het beste ontwerp bij spuitluiers. De opening van de romper is groot genoeg om over de heupen uitgetrokken te worden.
Bij een pasgeboren baby is het lastiger om kleding over zijn hoofdje aan te trekken vanwege het nekje.

Wat zijn de beste materialen voor rompers? 

Wij zijn erg fan van 100% bio-katoen. Biologisch geteeld katoen is minder giftig voor je baby en is de meest duurzame keuze. Maar er zijn natuurlijk veel alternatieven. Het allerbelangrijkste is dat je kiest voor een zoveel mogelijk natuurlijke basis. Natuurlijke materialen kunnen warmte het beste geleiden. Dat is belangrijk, want je wilt absoluut voorkomen dat je baby het te warm krijgt. 

De top drie beste rompertextiel:

  • (Bio)katoen 
  • Bamboe
  • Tencel 

100% katoen, bamboe of tencel zijn het beste, maar er zijn ook veel rompers te koop met een beetje stretchmateriaal. Meestal gaat het om elastaan. Dit materiaal is niet natuurlijk, dus hou dat beperkt tot maximaal 5% van de samenstelling (bijvoorbeeld: 95% katoen, 5% elastaan). 

Hoeveel rompers heeft je pasgeboren baby nodig?  

Afhankelijk van hoe vaak je van plan bent een was te doen, zijn 3 tot 5 rompers genoeg. Je baby groeit zo snel, binnen een maand is hij uit zijn romper gegroeid. Als je niet teveel ongelukjes hebt, hoef je bovendien de romper van je baby niet iedere dag te verwisselen en te wassen. 

Welke maat babyromper heeft een pasgeboren baby?

De standaardmaat voor pasgeborenen is maat 50. Als je baby te vroeg wordt geboren of een stuk kleiner is dan gemiddeld, past maat 44 beter. Verwacht je een gemiddeld grotere baby? Dan is maat 56 een betere optie. De maten voor baby- en kinderkleding komen overeen met de lengte in centimeters. Als je baby bij de geboorte 50 cm lang is, dan past maat 50 perfect. Is hij 53 cm of langer, dan past maat 56 beter.

Waar koop je de beste rompers?

Rompertjes worden in de meeste grote winkelketens verkocht. De beste adressen voor betaalbare bio-katoenen rompers zijn van de huismerken van de Hema, H&M, Prénatal en Zeeman. Little Indians is een mooi duurzaam baby- en kindermerk dat uitsluitend bio-katoenen rompers verkoopt. Wehkamp biedt ook een ruime collectie aan. Ons advies is om niet te lang te wachten met rompers kopen. Zie je een romper die jou bevalt? Koop hem dan meteen. Maat 50 is een gewilde maat en snel uitverkocht. 

Verwacht je een kleine baby of is de kans op een prematuur baby groot (bijv. omdat je een tweeling verwacht)? Shop dan bij Prénatal voor rompers in maat 44. Zij hebben van alle babyspeciaalzaken deze kleine maat het meest op voorraad. Veel winkels verkopen deze maat niet of hebben een beperkt assortiment en voorraad. 

Waarom je natuurlijke stoffen voor je baby wilt kiezen

Veel baby basics worden gemaakt van natuurlijke stoffen. Hoe zit dat precies? Wij hebben het voor je aan een expert gevraagd.