Kooptips | Zwanger

Hoe ga je om met de invasie van babyspullen?

De komst van een ukkepuk belooft veel vrolijke gekir, lekkere luchtjes en zachtheid. En een invasie van babyspullen. Heel veel spullen. Jullie nieuwe huisgenoot brengt veel bagage mee. Wat te doen met al die spullen?

“Als je auto een kinderfietsenrek en de box extra opbergruimte worden…”

Tactische plekken voor de onvermijdelijke ‘space invaders’

Zelfs als je een kast van een huis hebt, ontkom je er niet om op zoek te gaan naar ruimte voor de hoos aan babyspullen. Naast de meubels voor de babykamer, zul je een plek moeten vinden voor de onvermijdelijke ‘space invaders’ die tactisch door het huis verspreid gaan worden. Denk aan de combi-kinderwagen, het autozitje, de babybox, wipstoel of de kinderstoel.

Wij wonen in een appartement in Amsterdam en slim omgaan met ruimte is geen luxe, maar een noodzaak. Onze auto wordt daarom als opslagplek ingezet. De achterbak en -bank worden standaard bezet door de maxi-cosi en de reiswieg van de kinderwagen. Het maximaal benutten van ruimte houdt trouwens niet op wanneer baby’s doorgroeien naar de dreumes- en peuterfasen. Het blijft schipperen. Zo gebruiken onze bovenburen de auto als ‘fietsrek’ en voor opslag van ander buitenspeelgoed. Ook wanneer ouders een ruime gezinswoning met meerdere verdiepingen hebben, blijven creatieve oplossingen nodig. Bij vrienden wordt de box gebruikt als extra opbergruimte voor het autozitje, speelgoed en ander rondslingerend spul.

Aan de invasie kun je niet ontkomen, maar het goede nieuws is dat je zelf kunt bepalen wanneer en welke spullen je nieuwe, schattige huisgenoot vanaf dag één in huis heeft en – niet onbelangrijk – wanneer je ze weer weg doet.

Top 3 simpele, maar effectieve tips

De tips zijn simpel maar effectief. Voor het gemak gaan wij er vanuit dat de gebruikelijke set van ledikant, commode en kast in de babykamer staat en besteden we aandacht aan andere, mogelijke sta-in-de-weg spullen. Als er een inwendige Marie Kondo in je huist, of als je een mega-georganiseerde persoon bent, zijn onderstaande tips wellicht vanzelfsprekend. Ben je door slaapgebrek overmannen of nemen de hormonen een loopje met je? Dan bieden de tips houvast.

1. Koop alleen de spullen die je op dat moment nodig hebt

De just-in-time methode is de standaard geworden in het bedrijfsleven. Daar kost ruimte geld. Bij jou kan ruimtegebrek je woonplezier verminderen. Wanneer je spullen alleen in huis hebt als je ze gebruikt, eet je van twee walletjes. Je houdt je kosten laag en je woonplezier op peil.

Bepaalde spullen heb je vanaf de geboorte nodig. Producten zoals een kinderstoel, wipstoel of babygym niet. Check beneden in de productentijdlijn wanneer je ze het beste kunt aanschaffen en wanneer je ze weer kan wegdoen.

Ps. Heb je last van verzamelwoede? Spreek dan met jezelf af: voordat iets nieuws het huis in komt, moet ik iets verkopen of weggeven.

2. Doe de spullen meteen weg nadat je baby daar uit is gegroeid

Het hangt er natuurlijk vanaf of jullie nog een baby in de toekomst verwachten. Ook als dat het geval is, kun je ervoor kiezen om de spullen tijdelijk bij vrienden in blijde verwachting te ‘stallen’ wanneer ruimtegebrek een ding is of bij lieve grootouders met veel bergruimte.

Verwachten jullie geen baby meer, of wachten jullie nog even?

  • Verkoop de spullen op tweedehands platformen als Marktplaats, Vinted of Reshopper
  • Bied producten te huur aan: sommige producten kun je ook te huur aanbieden op Marktplaats of Peerby

Check bij onze vergelijker hoeveel je gemiddeld kunt verdienen aan een bepaalde wieg of autozitje.

3. Wees creatief met de ruimte die je hebt

Denk verticaal, ga de hoogte in en creëer haken in muren om dingen op te hangen. Wij hingen onze kinderwagen op aan haken in de meterkast. Het babybadje stalden wij bovenop de wasmachine en droger. En zoals eerder genoemd, als jullie een auto hebben, kan dat ook ingezet worden als extra kastruimte.

Wanneer heb je welke producten nodig?

Om je op weg te helpen met alleen spullen in huis te hebben, als je ze echt gebruikt,  hebben we voor een aantal babyproducten tijdlijnen gecreëerd. Het laat ook zien wanneer een product weer weg mag. Benut je beschikbare ruimte slimmer met onze tips en tijdlijnen in het artikel Babyproducten: wanneer en hoe lang heb je ze nodig?