Kooptips | Zwanger

Babyproducten: wanneer en hoe lang heb je ze nodig?

De invasie van babyspullen is onvermijdelijk, maar je kunt hier slim mee omgaan. Om te voorkomen dat je niet meteen struikelt over al het babyspul, delen we praktische tips en een aantal babyproducten tijdlijnen. Ze laten ook zien wanneer een product weer de deur uit mag. Volg de ‘just-in-time management’ tips beneden en je huis wordt een stuk overzichtelijker en leefbaarder. 

Combi-kinderwagen of 2-in-1 kinderwagen

De combi-kinderwagen kun je gebruiken vanaf de geboorte tot en met je spruitjes derde jaar. Vooral de reiswieg die je in de eerste 6 maanden gebruikt, is een ruimteslurper. Je kunt het niet opvouwen of inklappen. Wat wij hebben gedaan is de kinderwagen net na de eerste verjaardag uitgeleend en vervolgens doorverkocht. De 2-in-1 kinderwagen hebben we vervangen door een buggy met autostoel-adapters. Als je kindje goed kan zitten, dan is een inklapbare buggy ruimtebesparender. Een optie die je ook weleens ziet, is de kinderwagen buiten bewaren met een hoes en een goed slot eromheen.

Wieg of co-sleeper

Een ledikant is erg groot voor een pasgeborene. Veel ouders kiezen er bovendien voor om hun baby de eerste maanden bij hen op de kamer te laten slapen, lekker dichtbij. Dat is beter voor de ontwikkeling van het kindje en praktischer bij de nachtvoedingen. Een wieg of co-sleeper wordt daarom vaak naast een ledikant gebruikt. Een wieg of een co-sleeper kun je veilig gebruiken tot je baby maximaal 6 maanden oud is.
Als je niet (snel) een tweede verwacht of je gezin is compleet, leen dan de overbodige wieg met matras en lakens uit, geef ze door of verkoop ze als set op Marktplaats, Vinted of Reshopper.

Gemiddeld vragen mensen 40 – 50 EUR voor een tweedehands exemplaar. Je kunt ook een wieg huren, bijvoorbeeld via Cribster of Babyloop (https://www.cribster.nl/ en https://www.babyproductenleasen.nl) . Als je baby klaar is voor de ledikant, stuur je het terug.

Box

De babybox kun je vanaf de geboorte in huis hebben. Als je van plan bent om een babynest en een draagdoek te gebruiken voor de overdag slaapjes van je baby, dan hoeft dat niet. Stel het gerust tot een paar weken later uit, want je kindje kan op veel plekken slapen. Schaf een box aan voor de veiligheid van je baby wanneer hij of zij kan (om)rollen en kruipen. Zodra je kindje leert lopen en klauteren, is de box geen veilige haven meer. Afhankelijk van hoe snel je kleine spruit zich op dat vlak ontwikkelt, kun je een box maximaal 18 maanden gebruiken. Meer over babyboxen vind je hier.

Vraagprijzen op tweedehandse platformen variëren van 35 tot 70 Euro.

Wipstoel

Een wipstoel kan heel handig zijn voor de periode wanneer je baby een paar weken oud is tot maximaal 9 maanden. Worstel je met ruimte, haal het dan niet direct in huis. In de wipstoel kan je baby op een veilige wijze in een halve lig- en zitstand om zich heen kijken, bewegen en op zijn of haar manier meedoen. Dat is goed voor de mentale en sociale ontwikkeling. Voor jou is het een uitkomst omdat je even je handen vrij hebt om je eigen dingen te doen, terwijl je kindje dichtbij is.

Neem een wipstoel die je kunt in- en uitklappen. Dat scheelt in plek. Daarnaast is het handig als de wipstoel in verschillende standen kan worden gezet, bijvoorbeeld als je baby nog niet zelfstandig kan zitten maar wel de eerste hapjes aan het proberen is. Dan kan de wipstoel – totdat je kindje zelf recht overeind kan zitten – als kinderstoel dienst doen. In dat geval is een wasbare hoes een must.

Wipstoelen kun je tweedehands doorverkopen tussen de 10 en 80 euro.

Babygym

De babygym heeft een kortstondige affaire aan met je baby: slechts 3 tot 4 maanden lang. Toch is een babygym superbelangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Het helpt hem of haar om de ogen te trainen, de spieren sterker te maken en tegelijkertijd meer controle te krijgen over zijn hand- en voetbewegingen en de aanwezige grijpreflex te oefenen. Een babygym heeft zoveel voordelen dat we ze hier voor je op een rijtje hebben gezet.

Wat handig is om te weten, is dat je het niet direct in huis nodig hebt. Pas vanaf 3 maanden heeft je spruitje hier plezier van. Vanaf 6 tot 7 maanden wordt het minder interessant, want dan leren de meeste baby’s zitten, tijgeren of zelfs kruipen. Liggend spelen is dan zó vorige maand.

Kinderstoel (vanaf 6 maanden)

Tussen 6 en 9 maanden oud is de rug van je baby sterk genoeg om zelfstandig te kunnen zitten. De tekenen dat je kindje klaar is voor een kinderstoel is als hij of zij zonder ondersteuning rechtop kan zitten en zelfstandig vanuit een liggende positie in zithouding kan komen. Een kinderstoel gebruik je – afhankelijk van het type kinderstoel – doorgaans tot je kindje een jaar of 3 is.

Autostoeltje

Baby’s en jonge kinderen moeten uit veiligheidsoverwegingen in een autozitje zitten. Of je nu wel of geen auto hebt, je kunt niet om een autostoeltje heen. Een autostoeltje die je vanaf de geboorte kan gebruiken, kent 2 groepen: groep 0 en groep 0+. Het verschil zit hem in de maximale lengte van je baby en kan per merk verschillen. Afhankelijk daarvan kun je het autozitje tot het eerste jaar of de eerste 15 maanden van je kindje gebruiken. Check onze autostoeltjes special zodat je weet welk model het beste bij je past.