Veiligheid

Alternatieven voor plastic babyflesjes

Veel (aanstaande) ouders zijn geen fan van plastic als basismateriaal voor het flesje van hun baby. Gevoelsmatig is het logisch dat je een voorkeur hebt voor producten met een natuurlijke basis. Dit gevoel lijkt bij flesjes helemaal gegrond te zijn. Ierse onderzoekers hebben ontdekt dat baby’s die de fles krijgen naar schatting enkele miljoenen microplastic deeltjes binnenkrijgen.

Voordat je in paniek raakt, is het goed om te weten dat het nog onbekend of dit schadelijk voor de gezondheid is. De WHO dringt nu aan om meer onderzoek hiernaar te doen. Daar wil je misschien niet op wachten. Als je op zeker wilt spelen en je je baby’s inname van mogelijke plastic deeltjes via flesjes onmiddellijk zoveel mogelijk wilt beperken, staan wij voor je klaar met tips. 

 

Hoe beperk je de inname van plastic deeltjes van je baby?

Of je nou borstvoeding of flesvoeding geeft, alle ouders gebruiken babyflesjes voor gekolfde of poedermelk. Je ontkomt er niet aan om flesjes voor je baby aan te schaffen. Veruit de meeste flesjes die je in de winkel koopt, zijn gemaakt van kunststof. Daarnaast zijn flesjes van glas of andere materialen duurder of door een groeiende vraag sneller uitverkocht. Wij vinden het belangrijk dat we ouders niet alleen maar de meest voordehand liggende tip geven: ‘koop glazen flesjes’. Er zijn meer alternatieven beschikbaar als je geen glazen flesjes wilt of kunt kopen. Daarom geven we op twee manieren tips:

1) Hoe blijf je kunststof flesjes gebruiken, terwijl je de inname van plastic deeltjes beperkt?

2) Welke glazen of flesjes van plasticvrije materialen zijn er te koop en waar vind ik ze?

Ik heb al plastic babyflesjes, hoe ga ik hier mee om?

Ook als je kunststof flesjes hebt, kun je met aanpassingen je baby zo min mogelijk plastic deeltjes binnen laten krijgen. Deze deeltjes (ook wel bekend als microplastics) ontstaan met name wanneer plastic afbreekt of wordt verhit. Het slimmer omgaan met de verhitting van de babyflesjes is de sleutel tot het reduceren van het aantal plastic deeltjes. Hier zijn onze tips:

  • Verwarm de melk niet in het plastic flesje, maar in een pan en doe dan pas de melk in het flesje nadat het afgekoeld is tot huidtemperatuur.
  • Schud niet met het flesje nadat dit gevuld is met warme melk.
  • Na het steriliseren van je flesje (uitgekookt in water of in de magnetron), spoel je het 3 keer volledig af met afgekoeld water dat gekookt is in een plasticvrij product.

Welke glazen of flesjes van ander plasticvrij materiaal zijn er te koop en waar vind ik ze?

Een grote uitdaging op dit moment is dat glazen babyflesjes na het microplastics nieuws snel uitverkocht waren. Alle ouders lijken hiernaar op zoek te zijn en vissen regelmatig achter het net. Gelukkig zijn er alternatieve, veilige materialen voor glazen flesjes: RVS of siliconen flesjes. Onze tip is om ze al vrij vroeg in te slaan. Tegen het einde van het tweede trimester of aan het begin van het derde trimester in je zwangerschap. Je zit er niet op te wachten dat ze ineens uitverkocht zijn als je baby eerder geboren wordt. Als je op de webshopnaam klikt, word je direct doorgelinkt naar het product. 

Glazen babyflesjes

Glazen babyflesjes zijn de meest populaire alternatieven voor plastic flesjes. Niet zo vreemd, vroeger waren glazen flesjes de standaard. Hieronder vind je een selectie van de 4 best aangeschreven (gebaseerd op review scores) en verkochte glazen babyflesjes. Het enige nadeel van glazen flesjes is dat ze sneller kunnen breken als je ze laat vallen.

Philips Avent

€ 10,16
Philips Avent is één van de best verkochte babyflesjes serie in Nederland.

Dr Brown's

€ 14,49
De flessen met brede hals en tuit hebben een anti-kolieken werking.

Hevea

€ 22,49
Deze set van glazen flesjes hebben een speen van natuurrubber.

Tommee Tippee

€ 16,99
De speen bootst de natuurlijke vorm van de moederborst na.

Siliconen babyflesjes

Silicoon wordt in vrij veel babyproducten gebruikt. Veel speentjes worden van dit materiaal gemaakt. Het is een veilig, sterk en flexibel materiaal dat ook voor medische toepassingen worden gebruikt. Een nieuwe toepassing is die voor babyflesjes. Hieronder zijn twee innovatieve siliconen flesjes die een mooi alternatief kunnen zijn voor plastic flessen en glazen flessen als je bang bent dat ze snel breken. 

 

Elhée

€ 32,-
Deze natuurlijke ronde babyfles is gemaakt van siliconen van medische kwaliteit, is anti- allergisch en vrij van chemische stoffen.

Suavinex Anti-koliek

€ 14,99
De fles bevat een anti-koliek zakje gemaakt van silicoon dat samentrekt volgens het ritme waarmee je baby zuigt.

RVS flesjes

Ook RVS is een veilig, gifvrij en sterk materiaal voor babyflesjes. Het is niet de meest voor de hand liggende optie, maar het voordeel is dat ze niet snel kunnen breken. Een nadeel is dat de fles niet transparant is en je niet kunt zien hoeveel je baby heeft gedronken. Met een RVS babyflesje sta je in ieder geval altijd klaar om op vakantie te gaan :).

Pura

€ 16,99
De RVS babyfles van Pura is veilig voor je baby en duurzaam voor de wereld. En jou, omdat het niet makkelijk breekt.

Klean Kanteen

€ 20,70
Het RVS materiaal warmt 3x sneller op dan een plastic flesje en is zowel gifvrij als robuust in gebruik.

Keurmerken voor microplastics-vrije producten

Als je het belangrijk vindt om ook bij de andere producten van je baby en jezelf er zeker van te zijn dat ze geen microplastics bevatten, dan kun je letten of zij de onderstaande keurmerken voeren.

Europees Ecolabel
Demeter
Cosmic Organic
Nordic Ecolabel
Natrue
Zero Plastics Inside

Bronnen: Nos.nl en Consumentengids nr. 7-8 2020

Wil je ook natuurlijke kleding voor je baby?

Veel merken verkopen baby basics die lief zijn voor je baby’s huidje en de omgeving. Steeds meer babykleding wordt gemaakt met natuurlijke stoffen. Een mooie ontwikkeling!