Zwanger

Zorgt vitamine D voor een slimmere baby?

Waarschijnlijk wel. Er lijkt een verband te zijn tussen een hoog vitamine D gehalte van moeders in verwachting en de IQ score van hun kleuters. Dat bleek uit een onderzoek door de Amerikaanse wetenschapper Melissa Melough van Seattle Children’s Research Institute. Kinderen tussen de 4 en 6 jaar van moeders die een hoge vitamine D gehalte hadden tijdens de zwangerschap, hadden een hogere IQ score dan kinderen in dezelfde leeftijdsgroep van moeders met een lage vitamine D gehalte.  

Vitamine D lijkt op meerdere vlakken een krachtige bondgenoot voor mama’s in spé te zijn. Een ander onderzoek wees bijvoorbeeld uit dat een tekort aan vitamine D kan leiden tot een pijnlijkere bevalling. Verder kunnen tekorten ook bijdragen aan zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een laag geboortegewicht van je baby. Loop daarom geen tekort op van vitamine D als je zwanger bent. 

Meer vitamine D slikken als je zwanger bent?

Voordat je enthousiast vitamine D inslaat, het optimale niveau om slimmere kindjes te krijgen, moet nog uitgezocht worden. Het is ook goed om te weten dat teveel vitamine D schadelijk kan schadelijk zijn voor mama en baby. Als je over een langere periode meer dan 100 microgram aan vitamine D binnenkrijgt, kun je je nieren, bloedvaten en hart aantasten. Ongeboren baby’s kunnen bij teveel vitamine D inname door de moeder eerder allergieën ontwikkelen. Maak je je overigens geen zorgen dat je gemakkelijk een overdosis vitamine D krijgt. Voordat je het dagelijkse niveau van 100 microgram vitamine D bereikt, heb je een gigantische berg aan geconcentreerde pillen of druppels met deze vitamine ingenomen. Dat doe je niet zo snel.

Hoeveel vitamine D wordt aanbevolen bij een zwangerschap?

Voor volwassenen is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 10 microgram vitamine D. De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen een dubbele dosis van 20 microgram vitamine D. Bovenop de dagelijkse 10 microgram, kun je 10 microgram extra vitamine D per dag innemen. 

Wat is een bron van vitamine D?

Zonlicht! Je lichaam werkt samen met de zon om vitamine D aan te maken. Zonlicht levert ongeveer tweederde van je dagelijkse behoefte aan vitamine D op. Als je geen vegetarisch of vegan dieet volgt, kun je ook vitamine D uit vette vis, vlees, kaas en eieren halen. 

Tips om je vitamine D aanmaak te stimuleren

Naast voeding of vitamine D supplementen nemen, kun je ook de zon voor je laten werken. Hoe lang de zon moet werken om vitamine D aan te maken, hangt af van hoe licht of donker je huidskleur is. Mensen met een lichte huidskleur maken al vitamine D aan als ze iedere dag minimaal een kwartier tot een half uur buiten wandelen of fietsen. Bedek trouwens je gezicht en handen niet bij je buitenactiviteiten. Mensen met een getinte of donkere huidskleur moeten langer buiten zijn om vitamine D aan te malen zonlicht. Dat komt doordat een donkere huid meer pigmenten heeft die de aanmaak van vitamine D verminderen. Als je een donkere huid hebt, zijn buitenactiviteiten van een half uur tot een uur per dag nodig voor de aanmaak van vitamine D. 

 

Bronnen: Science Daily en Mens-en-Gezondheid