Ontwikkeling

Wat jouw baby ziet in de eerste 3 maanden

Heb je jezelf weleens afgevraagd wat je baby allemaal ziet? Pasgeboren baby’s zien eigenlijk alleen maar vage vlekken. Ze kunnen bovendien niet verder kijken dan 8-10 cm. Het bereik wordt natuurlijk wel steeds beter. 

Tot 3 maanden kunnen baby’s niet gericht kijken. Wat kan hij  wel zien? Lees verder en bekijk het filmpje onder dat is ontwikkeld door oogkliniek Clinic Compare en een consultant van het Moorfields Eye Ziekenhuis. Het laat zien wat en hoe ver je baby kan zien in zijn eerste jaar. 

Het zicht van je baby in de eerste 3 maanden

Je baby werkt hard om beter te kunnen zien. In het begin zijn z’n ogen vooral gevoelig voor licht en beweging. Hij onderscheidt ook geen kleuren, maar ziet de beelden in grijstonen. Langzaam voegt hij steeds meer kleuren toe aan zijn vermogen om te zien. Je kunt onder lezen wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn per maand in de eerste 3 maanden. 

 

Maand 1: Wat je baby ziet 

Je wilt vast graag oogcontact hebben met je baby, maar dat is in de eerste maand lastig. Hij ziet nu alleen maar contouren en licht-donker contrasten. Als je baby naar je gezicht kijkt, bestudeert hij waarschijnlijk je haargrens. Het contrast is daar het grootst. Aan het einde van zijn eerste maand kan hij de kleuren rood en groen onderscheiden.

Maand 2: Wat je baby ziet 

Je baby kan vergeleken met de eerste dagen na de geboorte steeds beter details zien. Hij kan meer dingen herkennen en daarop reageren. Bijvoorbeeld met een stralende lach naar de gezichten van mama en papa! Hij zal nu ook actief oogcontact maken. Verder dan  25 – 30cm ziet je baby overigens niet goed.

Maand 3: Wat je baby ziet 

Met meer bouwsteentjes tot zijn beschikking kan je baby zich concentreren om zich te focussen op een punt. Dat betekent dat je baby nu bewegende objecten kan volgen met zijn ogen. Dit noemen artsen de fixatiereflex. Verder kan hij nog beter kleuren onderscheiden.

Tips om je baby te helpen bij de ontwikkeling van zijn zicht

Van bijna niks zien naar gezichten herkennen en je ogen mee kunnen bewegen zijn grote stappen. Je kunt je baby aanmoedigen en stimuleren bij deze belangrijke ontwikkelingen. Dat kan al vanaf de eerste week van de geboorte.

  •  Maand 1: stimuleer het zien van licht-donker contrasten. Leg boekjes, plaatjes en knuffels in zwart en wit heel dichtbij als je baby wakker is. 
  • Maand 2: Maak oogcontact met je baby terwijl je met hem praat. Steek af en toe je tong uit. Als het meezit lacht hij naar je en probeert hij je na te doen!
  • Maand 3: Beweeg contrastrijke speeltjes en rammelaars langzaam heen en weer voor het gezicht van je baby zodat hij kan oefenen met het volgen van ze. Je kunt ook een draaiende mobiel boven zijn hoofd ophangen.

Hulpmiddelen bij het stimuleren van het zicht van je baby

Er zijn beproefde hulpmiddelen die je baby helpen met het ontwikkelen van zijn zicht. Contrastrijke boekjes en kaarten die speciaal voor pasgeboren baby’s zijn ontworpen. Of een muziekmobiel die hoge contrasten toepast. Hieronder vind je onze favorieten. Ze zijn trouwens ook leuk als kraamcadeau.

Boek Baby ziet...

€ 9,99
★★★★★
Het beste, eerste boekje van je baby. De geometrische vormen en hoge contrasten in zwart-wit en basiskleuren zijn onweerstaanbaar.

Wee Gallery kaarten

€ 17,95
★★★★★
Deze leuke kartonnen kaarten houden de aandacht van je baby vast. Ze kunnen staand neergezet worden. Veilig en duurzaam.

Muziekmobiel Tiny Love

€ 34,99
★★★★★
Vrolijke, compacte muziekmobiel die je heel flexibel op meerdere plekken kunt bevestigen. Je baby kan hier uren naar kijken.