Zwanger

11 Mythes over zwangerschappen die niet kloppen

Als je zwanger bent, eet je voor twee. Nou, niet echt. Je hoeft tijdens je zwangerschap maar 200 extra calorieën per dag meer te eten. Dat staat ongeveer gelijk aan één glas volle melk, één avocado of vier onbelegde boterhammen. Zo zijn er meer mythes die de ronde gaan over zwangerschappen. De meeste zijn heel onschuldig en zelfs vermakelijk. Wij hebben 11 mythes uitgepikt die absoluut niet kloppen, 5 die over je baby gaan en 6 over mama.

Misvattingen over je baby 

Voordat je je 20 weken echo hebt gehad, weet je niet of je een meisje of een jongetje verwacht. Het kan ook zijn dat jullie ervoor kiezen om het een verrassing te laten zijn tot de geboorte. In beide gevallen heb je te maken met vrienden, familie, bekenden en onbekenden die vanuit de beste bedoelingen allerlei voorspellingen doen, al dan niet op basis van ervaring, semi-wetenschappelijke feiten of gewoon van horen zeggen. Behalve over het geslacht van je baby, zijn er meerdere opvattingen die niet waar zijn. Laten we beginnen met de eerste mythes over de gender-gok. 

Mythe 1: De vorm van je buik vertelt of het een jongetje of een meisje wordt

Dit is echt een bakerpraatje. De vorm van je buik voorspelt niet het geslacht van jullie baby. Een puntbuik betekent dus niet dat jullie een jongetje krijgen en een ronde buik een meisje. Of andersom. 

Mythe 2: Als je meer last hebt van ochtendmisselijkheid, is de kans op een meisje groter

Nee, ook dit is niet waar. Ochtendmisselijkheid tijdens je zwangerschap is heel vervelend, maar geen indicator voor een jongen of meisje.

Mythe 3:  Hoe sneller het hartje klopt, hoe meer je kans hebt op een meisje 

Dit klopt niet. Goedbedoelde slimmeriken die vragen hoe snel het hartje van baby klopte bij je verloskundige en vervolgens triomfantelijk roepen: “160 Slagen per minuut? Dan wordt het een meisje!” Helaas. Een snellere hartmeting betekent gewoon dat je baby op dat moment lekker druk aan het bewegen is. Als hij (of zij) rustig is en slaapt, daalt de hartslag naar zo’n 120 slagen per minuut. De gemeten hartslag is een momentopname en vertelt niet of je een meisje of een jongetje verwacht.

Mythe 4: Sex tijdens een zwangerschap kan je baby pijn doen

Uhm, nee. Je baby wordt omsloten door vruchtwater in de baarmoeder die bestaat uit sterke spieren. De onderkant van de baarmoederwand is zelfs iets dikker. De natuur heeft ervoor gezorgd dat je baby optimaal beschermd wordt. Daar kun je echt niet zomaar bij. Het tijdelijke huisje van je baby kan goed tegen een stootje… Kortom, je baby voelt er helemaal niets van.

Mythe 5: Maak je baby slimmer met Mozart

Alle ouders willen hun baby een voorsprong geven. Slimmer maken met hulpmiddelen is één van de manieren. Op Spotify, Soundcloud en Youtube vind je daarom talloze playlists die “Mozart for babies” heten. Veel ouders denken dat Mozart of klassieke muziek baby’s slimmer kunnen maken. Jammer, maar nee. Wel is het zo dat Mozart, of eigenlijk muziek in het algemeen, zorgen voor een verhoogde activiteit in de jonge breinen van baby’s, zelfs als ze nog in de buik zitten. Muziek kan hun IQ echter niet verhogen. Het is wel heel leuk voor je baby, dus blijf vooral muziek (af)spelen!

 

Misvattingen over mama

Wat mag je nou wel of niet? Wat is goed voor mijn baby? Omdat je het zo goed mogelijk wilt doen, komen er allerlei vragen en twijfels in je op. We kunnen niet alle vragen beantwoorden maar je wel hopelijk geruster stellen door 5 misvattingen over zwangerschappen aan de kaak te stellen.

Mythe 6: Zwangere vrouwen moeten minder sporten 

Uit angst voor een miskraam werden vrouwen vroeger geadviseerd om in het eerste trimester van hun zwangerschap geen zware dingen te tillen of te sporten. Tegenwoordig adviseren verloskundigen en artsen zwangere vrouwen juist dat ze moeten blijven sporten. In beweging blijven is niet alleen goed voor de moeder, maar ook voor de baby. Onderzoeken wijzen uit dat baby’s van actieve moeders een rustiger hartslag en een groter brein hebben. Dat zijn voortekenen van een gezond hart en hogere intelligentie. 

Mythe 7: Als je zwanger bent, kun je niet snoepen

Alles in mate doen is altijd beter. Zo ook snoepen. We hebben wel goed nieuws voor chocolade-liefhebbers. Chocolade kun je namelijk iedere dag eten. Zes maanden oude baby’s van mama’s die dagelijks chocolade aten tijdens hun zwangerschap, bleken minder angstig te zijn en meer te lachen. Een ander onderzoek heeft aangetoond aan dat zwangere vrouwen die 4 of 5 keer per week chocolade eten in hun derde trimester hun kans op zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) met 40% verlagen. 

Mythe 8: Eet geen vis of seafood als je zwanger bent

Rauwe vis is inderdaad geen goed idee. Gekookt zijn vis en zeevruchten juist heel voedzaam. Bovendien geef je je baby met het eten van seafood tijdens je zwangerschap ongemerkt een voorsprong. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen van wie de moeders minstens 340 gram seafood in een week aten (zo’n 2 a 3 keer per week) een hogere verbale IQ hebben, betere sociale en communicatieve vaardigheden en motorisch beter ontwikkeld zijn. Pas wel op voor kwik, daar mag je niet teveel van binnenkrijgen. Vis en zeevruchten die een relatief lage kwikwaarde hebben, zijn o.a. kabbeljauw, forel, heek, sardientjes, anchovis, zalm, garnalen, oesters, inktvis en krab. Wissel de verschillende vissoorten zoveel mogelijk af.

Mythe 9: Je haar verven is schadelijk voor je ongeboren baby  

Gek genoeg denkt bijna iedereen dat je haar verven schadelijk is voor je baby. Dat is echter niet bewezen. De hoeveelheden chemicaliën zijn zo klein dat ze je baby niet kunnen bereiken. Je kunt dus gewoon je kapsel bijwerken. Hieronder delen we enkele tips zodat je met een gerust hart je haar kunt verven en er geweldig uit kan blijven zien. 

  • Wacht tot het tweede trimester voordat je je haar gaat verven
  • Kies ervoor om je haar niet vanaf de wortel te verven zodat je huid niet in aanraking komt met de verf
  • Bleek je haar niet met peroxide tijdens je zwangerschap
  • Vraag je kapper of haarstylist om verf te gebruiken zonder ammoniak 

Mythe 10: Voorkom te allen tijde stress tijdens je zwangerschap 

Ja, heel veel stress is niet goed voor je ongeboren baby. Maar een beetje stress hoort bij het leven, ook tijdens een zwangerschap. Dat is niet per se schadelijk. Onderzoek van de bekende Amerikaanse Johns Hopkins universiteit toont aan dat matige stress ongeboren baby’s zelfs kunnen helpen bij een versnelde ontwikkeling van hun zenuwstelsel. De hersenen van 2 weken oude baby’s werken bovendien sneller. 2-Jarigen van moeders die matige stress hebben ervaren tijdens de zwangerschap, scoorden daarnaast hoger op motorische vaardigheden en mentale ontwikkeling. Teveel stress is niet goed, maar als je af en toe stress hebt tijdens je zwangerschap, hoef je je geen zorgen te maken over negatieve bij-effecten.

En de 11e mythe? Dat was de misvatting dat moeders dubbel zoveel moeten eten tijdens de zwangerschap. 

Bronnen: Parents.com en Businessinsider.com