Hoe maakt je lichaam ruimte voor je baby tijdens een zwangerschap
Je lichaam doorstaat tijdens een zwangerschap veel veranderingen. Zwangerschapskwaaltjes zoals ochtendmisselijkheid en vaker plassen zijn bij iedereen bekend. Aan de buitenkant is het ook heel zichtbaar dat je buik groeit. Maar wat gebeurt er allemaal aan de binnenkant?
Deze prachtige video van het Museum of Science and Industry in Chicago laat met een fascinerende animatie zien wat de veranderingen zijn tijdens en net na de zwangerschap. Jij bent vast druk bezig met de babykamer in jullie huis, maar je lichaam is net zo druk aan de bak met de inwendige babykamer.
Video (Engels): Opzij, opzij, opzij… voor de baby!
De bijzondere video laat zien hoeveel ruimte je moet maken voor je baby. Niet verrassend dus dat de druk op je blaas en later ook de druk naar boven zorgen voor ongemakken voor de moeder. Wat zijn de opvallende veranderingen die jij als mama heel goed merkt?
Mama’s bloedvolume vanaf het eerste trimester
Je lichaam maakt extra bloed aan om je baby van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Dat kan tot wel 50% meer zijn dan het volume van voor je zwangerschap. Dit extra bloed heeft een andere samenstelling en bestaat meer uit vocht dan uit rode bloedcellen die zuurstof vervoeren in je lichaam. Een meevaller is dat je het minder snel koud krijgt. Een tegenvaller is dat je door minder rode bloedcellen een gevoel van kortademigheid kan hebben gedurende je zwangerschap.
Mama’s blaas vanaf het eerste trimester:
Al in het eerste trimester van je zwangerschap betekent de groei van je baby in de embryo en foetale fasen dat je druk hebt op je blaas. Dat verklaart de vele wc-bezoeken al vroeg in je zwangerschap. Helaas blijf je het toilet veel van binnen zien gedurende je gehele zwangerschap. De druk wordt alleen maar groter naarmate je baby meer ruimte nodig heeft.
Mama’s darmstelsel vanaf het eerste trimester
Op de video kun je zien dat je darmen omhoog en opzij worden gedrukt. In je eerste trimester kun je dan ook last hebben van een opgezette buik, niet van de baby maar van je darmen. In combinatie met de zwangerschapshormomen kan deze verdrukking leiden tot vervelende kwalen zoals obstipatie, winderigheid en buikpijn.
Mama’s maag vanaf het tweede trimester:
Heb je net de ochtendmisselijkheid in het eerste trimester achter je gelaten, loop je opnieuw tegen een nieuwe uitdaging aan! Vanaf het tweede trimester kun je last gaan krijgen van je maag. Je baarmoeder en je baby groeien naar boven. Dat geeft druk op je maag waardoor je minder goed kan eten. Grote maaltijden krijgen minder ruimte dus je zult vaker kleinere hoeveelheden moeten eten.
Na de geboorte
Als je baby en de placenta eruit zijn, moeten alle organen die plaats hebben moeten maken voor je baby opnieuw hun plek veroveren. Dat kan voor lichte ongemakken zorgen, maar het belangrijkste is dat je erachter komt hoe sterk jij en je lichaam zijn. Genoeg reden om heel trots te zijn op jezelf!